Höstbilder

Godmorgon! ny vecka och nya möjligheter :) börjar dagen med att visa två bilder till er!

Tillbaks i Vasa igen..


Det har varit jätteskönt med helg, och nu är vi tillbaks i Vasa igen. idag så har jag faktist varit och fotat innebandymatch. det gick helt okej fast jag inte är så van att fota sport, och riktigt roligt också :) om ni har några bra kamerainställnings- knep då ni fotar sport så får ni gärna dela med er så jag kan testa nästa gång! bl.a iso, slutartider osv. tack på förhand!

Nu blir det tv resten av kvällen och sen läggdags. vi hörs imorgon! :)

En bild på mig från i tisdags..



En solig lördag i kovjoki..


Dagens fotouflykt

Idag var vi på fotoutflykt från skolan till en gammal sockerfabrik i vasklot. det stank riktit äckligt där och det var smutsigt, men intressant! 

Äntligen fredag!

Äntligen är det fredag! idol blir det ikväll, och i brist på intressanta berättelser får ni lite höstliga bilder :) trevlig fredagkväll, se och njut! :)

Lite bilder från söndagen


Ikväll blir det filmkväll igen!

Har nyss kommit hem efter den låånga skoldagen. håller på med maten som bäst och sen ska jag vila lite. ikväll ska vi fyra tjejer och tre killar ha filmkväll igen :) skoj! det blir väl knappast någon mer uppdatering här senare så vi hörs igen imorgon :) ha en bra kväll allihopa! ♥

In the forest with D90


Svar på läsarfråga, om panorama

Frågan lyder: Har man ett slags objektiv eller inställning för att ta en panoramabild med systemkameran?

Jag ska försöka förklara så gott jag kan
hur man fotar panoramabilder. det är inget skillt objektiv man fotar med, och ingen annorlunda inställning heller ! man kan fota panoramabilder med vilken kamera som helst, och vissa kameror har faktist också färdigt en "inställning" som är till för panoramabilder.

1. Lägg kameran på ett stativ för att få så raka bilder som möjligt!
2. Börja med att ställa in inställningarna, alltså slutartid och bländare.
3. Fokusera manuellt på landskapet du ska fota..
4. Då panoramabilderna ska fotas börjar ni att fota en bild där bilden ska börja/sluta, sen flyttar ni kameran till sidan så att ni tar en till bild ungefär där första bilden slutade så att bilderna "tonas in i varandra" sen gör man likadant om man vill ha med mer i bilden.
5. Sen öppnar man bilderna i photoshops eget panorama"program". klicka i menyn på File - Automate - Photomerge. tillsätt bilderna.
6. Inne i detta lilla "program" kan man välja bland olika "former" och jag brukar använda Auto! klicka OK
7. Nu sköter photoshop allting själv. det ända man själv behöver göra är att beskära bilden så den blir rak.

Nu blev dethär väldigt krångligt, men ifall ni inte fattar så är det bara att fråga så kan jag fast göra en video eller nåt!

Godmorgon där ute!

Godmorgon! just nu är jag i skolan, och som vanligt blir också denna tisdag en väldigt låång dag! och istället för mycket text blir det några bilder istället, vi hörs nångång ikväll igen! ha en superbra dag :)

Panoramabild från helgen


Pyssel på gång hos oss just nu

Det är pyssel på gång här på skeppsgatan just nu, i vår lägenhet alltså. robb pysslar med lite led-lampor och jag ska pyssla med lite tavlor som ska upp på väggarna. egentligen har det inte hänt så mycket intressant idag, men måndagen i korthet ser ut såhär: skolan, handla mat, laga mat, ut en sväng med cykeln, duscha och nu sitter jag här. vi hörs imorgon (gonatt), här är lite foton:

Lite bilder från söndagen


Back in Vasa, snart dags för lägenhetsvideo!

Vi är tillbaks i Vasa nu igen efter en hel veckas höstlov. det har varit skönt att vara hemma i monäs och vila upp sig lite, så nu blir det riktit skoj att cykla iväg till skolan imorgon igen! ikväll då vi kom hit hade vi ju med oss sakerna från ikea också, så det lade vi på sin plats. snart börjar det nästan också vara dags att göra dendär lilla lägenhetsvideon som jag "lovat", det blir spännande! men men, nu måste nog jag gå och lägga mig snart så jag orkar upp imorgon. gonatt på er, vi hörs!

Jag har också drömmar ♥

Jag vill ut och resa. Jag vill fota vilda djur i afrika. jag vill fota regnskogar och stora vattenfall. jag vill fota stora broar och stora städer. jag vill fota under vatten, bland korallreven.. kanske i australien. jag vill fota mäktiga norrsken. jag vill testa fota arrengemang och konserter. jag vill fota husdjur. jag vill fota bröllop och kärlekspar. jag vill fota barn och små bebisar. jag vill fota fina och coola porträtt..

denhär "jag vill fota" listan kan göras hur lång som helst. fler av er tycker säkert att jag är fånig som skriver något sånthär, men jag måste också få drömma, och dethär är en väldigt stor dröm för mig! vem håller med? ♥

In the forest with D90 !

Detta får bli de sista skogsbilderna för den här gången. tänkte också berätta nu att det förhoppningsvis på torsdag blir en riktit spännande porträttfotografering, bara vädret tillåter! för att inte missa de bilderna kan ni ju följa min blogg på bloglovin. vi hörs :)

In the forest with D90 !


Det har varit en kall dag idag, så ikväll blir det hemmakväll framför tv:n med en varm te/glöggmugg :) har inget annat att komma med just nu så ta en titt på bilderna istället :) ha en fin eftermiddag!

Stjärnhimmeln igårkväll

Igårkväll var jag och pappa ute och fota lite stjärnor. det gick inte så värst bra för mig denhär gången eftersom det blåste fruktansvärt. tyvärr är det något med bloggen som gör att stjärnhimmelbilderna blir riktit suddiga, på datorn är de mycket klarare!

In the forest with D90!

Här har ni lite skogsfotoinspiration, eller något sånt. iallafall så har det varit riktit bra väder idag, så jag passa på och fota lite i skogen. just nu redigerar jag bilder och inväntar fästmanligt besök ♥ vi hörs mer senare!

Nikon D90 + Sigma 150mm macro. iso 200.

Min dag

Idag var jag en liten sväng till jakobstad på lite ärenden faktist. sen har jag mest gjort ingenting! just därför har jag inte orkat uppdatera här heller, för jag hade ju inte haft något att berätta.. men nu, riktit snart så ska jag fara ut och fota i mörkret med pappa :) o pga. lite bildbrist får ni två bilder från förra fredagen. ha detr bra, så hörs vi!

En trist och regnig onsdagkväll..

Ikväll har jag haft en liten "ta hand om mig själv- kväll" för att jag tyckte det passade bra då det är så regnigt där ute.. och för att hålla glatt humör. första bilden beskriver väl ganska bra hur fräsh och fin jag kände mig först, alltså inte bra alls. men nu är jag okej igen!

♥ Jag plockade bort små ögonbrynsstumpar, och pinsamt nog mustash (!!) haha
♥ På näsan, hakan och pannan använda jag Nivea strips (som tar bort pormaskar) funkar superbra!
♥ Lade en mörkare nyans färg i mitt hår, som blev bra! före hade jag en ljus fläck på ena sidan, som jag ville ha bort nu
♥ Medans färgen satt i håret lade jag en ansiktsmask också!
♥ Dushade och rakade benen, sen filade naglarna och lackade både fingenaglar och tånaglar.

.. och så har jag sett på bonde söker fru på tv! nu är det läggdags, så gonatt! :)

Filmtips till er! :)


Happy birthday :)

Grattis, säger jag till min vän Sara som fyller 21 år idag! hoppas du får en riktit bra födelsedag och fina presenter :)

Stjärnhimmel-fotografering, mera bilder!

Det är riktit trist väder ute nu, mulet och regnigt. om det skulle vara klart ute nu så skulle jag helt klart stå ute och fota just nu! istället ska jag lyssna på lite musik och ladda upp massor med bilder på facebook. sånt måste väl också göras ibland eller? men, vi hörs senare eller imorgon! tills dess kan ni ju slänga in ännu mer fina kommentarer :)

Kamerainställningar vid stjärnhimmelfotografering.

Fick nyss en fråga om vilka inställningar jag haft då jag fotade bilderna på stjärnhimmeln i fredags. för att ni alla ska kunna ta del av svaret och testa själva så gör jag ett inlägg! utrusningen jag hade var min D90 med 18-105 mm objektivet på, och självklart stativ och fjärrutlösare.

♥ jag fotar alltid i M-läge, så jag själv får betsämma över inställningarna på min kamera. då jag fotograferar stjärnor har jag f- talet så stort som möjligt (2,8 eller 3,6) och slutartiden ligger på 20-30 sekunder. man måste prova sig fram helt enkelt!
♥ sen lägger jag kameran på manuell fokusering! om oändlighetstecknet () syns i skalan på objektivet, snurrar jag fram till det. men på mitt 18-105 syns ingen sådan skala, så jag fokuserade först på månen.
♥ sen lade jag på manuell fokusering. ställde in att jag skulle använda fjärrutlösare, och så fotade jag!

alltså, om man inte ändrar till manuell fokusering efter att kameran fokuserat på ex. månen (som ligger typ lika långt bort som stjärnorna) så försöker ju kameran hela tiden fokusera utan att hitta något då man fotar på ett annat område på himlen.

Nu blev detta kanske lite stökigt, men fråga om ni inte förstod så berättar jag tydligare!

Dags att tipsa inför bloggpriset 2011!

Jag har tipsat juryn, gör det ni också genom att klicka på bilden! jag skulle bli riktit glad om ni tipsade om mig ♥ tack på förhand!

Självporträtt #2


Självporträtt


Nu ska jag snart sätta mig framför tv:n en stund och se ensam mamma söker. sen om jag orkar lägger jag igång en film före jag går och lägger mig. imorgon blir det vedklyvning i jeppo med pappa! gonatt på er ♥

Systerhalsband ♥

Som jag berättade så köpte ju jag och min lillasyster varsitt likadant halsband idag som vi nu har till systerhalsband! vid ett senare tillälle kanske vi skriver in något i hjärtat också. halsbandet kommer jag ha på mig varje dag ♥

Obs! jag har gjort lite små ändrigar i designen. ny "profilbild" i sidmenyn och lagt till en bild i headern. hoppas det gillas :)

Stjärnhimmel-fotografering

Lite mer foton från i fredags bjuder jag på nu. fick en riktit bra bild på karlavagnen tycker jag, alltså tredje och sista bilden! vad tycker ni? :) Idag har jag varit till kokkola med mamma och lillasyster på lite shopping, fick bl.a lite tröjor, en ny mascara och hårfärg. sen köpte också jag och lillasyster varsitt guldhalsband med guldhjärta på, som vi tänker ha som "systerhalsband" :) nu är vi hemma igen och jag tänkte gå ut och testa mig på lite självporträtt.. vilket är jättelängesen. ni lär nog få veta om bilderna blev bra sen eller inte. vi hörs!

Musiktips x2

Godmorgon måndag! vad passar nu inte bättre att börja höstlovsveckan med än lite musiktips? det är ju ganska länge sen jag delade med mig något sånt så istället blir det dubbelt upp! hoppas ni hittar något i er smak ;) ha en riktit bra dag nu så hörs vi senare ♥

1. Snow patrol - Chasing cars
2. Adele - Set fire to the rain
3. Rihanna - Man down
4. Loreen - My heart is refusing me
5. LMFAO - Sexy and i know it
6. Evenescence - What you want
7. Kelly clarkson - Mr. know it all
8. Jordi MB - Lady
9. Rihanna - We found love
10. Lonely island - Jack sparrow

"Berättelsen om min helg, lördagens äventyr osv.."

Fredagen i ett nötskal
.. Och så packade vi väskorna, låste dörren till vår lägenhet och gasade iväg norrut! jag tog min bil från monäs till kovjoki bara för att... och senare for vi till jakobstad och handlade helggott. senare den fredagkvällen for jag ut på stjärn/måne/molnfotografering med Johan och hans vän Bengt! Jag lyckades få många bra bilder, och bilderna här under får vara som en smygtitt. avslutade kvällen med glögg och idol :)

Lördag, ut på äventyr..
Om någon påstår att de steg upp tidigt, så var vi uppe ännu tidigare.. kl 5 steg vi upp, fixade oss och hoppade i audin. ca halv 10 så var vi framme i Tammerfors och IKEA! shoppade loss där i tre timmar och for hem igen. kvällen tillbringades i nykarleby vid Jennifers och Johans alltså m.a.o i gott sällskap! eftersom vi stigit upp så tidigt, blev det läggdags redan före 12.. en lördagskväll!

Söndag och vackert väder
Hundarna tyckte inte alls att robb skulle få sova länge idag, men jag låg och lata mig till en 11 tiden. det blev en lååång promenad på e.m, skönt! efter det satt jag mest och redigera bilderna från fredagskvällen. Nu sitter jag hemma i monäs och ska strax gå ner och se på tv. vi hörs igen lite senare, ha det så bra tills dess.

Svar på läsarfråga om mina närlinser!


För några veckor sen fick jag en fråga om vad jag tycker om mina närlinser. har inte hunnit svara på detta förrän nu, men den som väntar på något gott.. ja, tänkte berätta lite om dessa nu då. jag har två närlinser nu, som båda passar på mitt 35mm objektiv. använder nästan inte alls "+3" mer sen jag köpte "+4" eftersom jag ju slipper närmare motivet med det nya, och så är det inte lika klumpigt som "+3". det nya ser alltså ut som ett helt vanligt uv filter i tjockleken. närlinser annar då, så är det nog något jag rekommenderar till alla!

+ plus med närlinser (listan kan göras hur lång som helst)
• inte dyra alls, så om man inte har råd med macroobjektiv är närlinser en bra grej!
• de är inte stora och klumpiga som macroobjektivet, så ibland kan det vara skönt att lämna objektivet hemma och ta närlinsen istället.
• (fortsätter på förra punkten) de är alltså bra att ta med på resor eftersom de tar så lite plats.

- minus med närlinser
• det är en så kul värld där i macrovärlden, och tyvärr kan man inte upptäcka allt det med närlinsen lika bra som med macroobjektivet..

Min tur i halv åtta hos mig, bilderna!



Bjuder på lite bilder nu från i torsdags, dukningen och de tre rätterna. till förrätt blev det (lindas) citrussallad och laxröra på malaxlimpa. lax, dushessmos, stekt purjolök och hollandaisesås till varmrätt, vaniljpannacotta och chokladmousse till dessert. allt detta var mums! det tror jag de andra tjejerna tyckte också :) varsågoda och njut av bilderna!

HDR och panorama

Gjorde nyss en panoramabild i skolan. på bilden här så är tre bilder som är "ihopklistrade" med varandra. det är jätteroligt att pyssla med bilder och göra till panorama. sen la jag också på lite hdr effekt på denna. vad tycks? :) panorama är verkligen något jag ska börja syssla mer med. åh, om 20 minuter är det höstlov också, så såfort vi har packat våra väskor kör vi iväg norrut hemhem! så, vi hörs senare :)

Halv 8 hos mig som blir till 7 hos mig istället...

Maten är så gott som klar, så nu är det bara att invänta mina fina vänner: Maja, Sofia och Minna! jag tror och hoppas att de gillar mina tre rätter men man vet ju aldrig? hihi :) men, vii får höras lite senare då! ha det bra ♥

Fullt upp ikväll!



Ikväll kommer jag ha ganska fullt upp så jag passar på att skriva lite här nu. det känns skönt att det är fredag imorgon och sen höstlov hela nästa vecka! jamen, här ovanför får ni lite höstliga bilder och sen så lovar jag er lite bilder från halv åtta hos mig från ikväll senare också. vi hörs då vi hörs :)

Det har ju skett lite grejer här..

Nya designen är ju uppe nu. är ganska nöjd med den faktist! vilken tyckte ni var bättre, den förra (första bilden) eller den nya (den andra bilden) ? jag kommer säkert att lägga in mer bilder i headern vart efter jag fotar någon fin bild.

Solnedgång förra lördagen


Fotoutflykt till ruinerna i gamla vasa.

Det här får bli de sista bilderna av själva ruinerna just nu. nästa gång vi far dit är det förhoppningsvis snö på marken också. faktist så har det ju pratats om att det ska börja snöa häromkring denna vecka också. ja, det vill vi! :D tittade genom lite bilder just o den 23 okt. ifjol så hade jag gjort en stor snögubbe ;) nåja, nu säger jag gonatt så hörs vi imorgon!

Hemma på håltimme. bilder från ruinerna i gamla vasa!

Hej! jag skulle inte alls ha tid eller lust idag men, jag har gitarrkurs/övning kvart före fem. är för tillfället i lägenheten och har redigerat lite foton och tvättat kläder! (anteckna det) ikväll ska jag satsa på att lära mig allt om procenträkning till matteprovet imorgon, nästan iallafall :) och om någon längtat efter lite bilder av ruinerna i gamla vasa så har ni några här och nu! vi hörs senare...

Vackra vattendroppar på takluckan

Då det regnat, eller när robb tvättar sin bil är jag alltid där med kameran. på takluckan kan man hitta verkligen fina grejer! se bara:

Det blir en lååång dag!

Godmorgon ♥ Dagen i ett nötskal: skola från 8.30-17.15! mat, ta det lungt och sen kanske ollis med Sofia ;)

Fotoutflykt till gamla vasa i höstvädret

Internet har bråkat här något otroligt ikväll så jag har inte alls kunnat uppdatera här. nu är det iallafall igång igen men jag orkar inget annat än visa några bilder från i fredags. se och njut :) gonatt! vi hörs imorgon.

Fotoutflykt till gamla vasa #2

Fotograf: min fotolärare Yvonne Lithén, redigering: jag


Fotoutflykt till gamla vasa och ruinerna fredagen den 7 oktober


Säger godnatt från skeppsgatan

Nu börjar det nog snart bli läggdags känner jag. det blir en intressant vecka dethär har jag på känn. här har ni några fina bilder från i fredags när vi var till ruinerna. denna vackra plats fanns bakom ruinerna :) mer bilder kommer! vi hörs imorgon, gonatt!

Skönt med helg!

Det var en riktit kul kväll i skolan på "fjolårsträffen", men jag måste faktist säga att det är väldigt skönt att vara hemma i monäs igen. o det kändes som en evighet att köra från Vasa i mörkret och regnet. så, när jag var hemma titta jag lite på idol, sedan bastun! börjar bli riktit trött nu, så det är nog gonatt här för min del nu. imorgon ska jag fota! vi hörs ♥

Dagens fotografering

Idag for några av oss i klassen till gamla vasa, till ruinerna för att fota lite! det var jättefint där. då jag har redigerat bilderna ska ni få se. jag måste vara längre i vasa än vanligt idag (annars hade jag varit hemma redan) för att vi har "fjolårsträff" i skolan från 5-9 ikväll. så för att få tiden att gå tänkte jag cykla iväg in till stan och shoppa lite ;) så, vi hörs senare ikväll eller imorgon!

På kvällskvisten i Vasa #2

Det är vackert på kvällarna här i Vasa! dehär bilderna fotade jag då robb och jag var ut på en cykeltur i förrgår ♥ och jag tycler så om att trixa med stjärnfiltret. någon annan än jag som tycler det är fint med dessa stjärneffekter? :)

På kvällskvisten i Vasa


Html koder är inte roliga att leka med..

Nu är det stökigt här! inget vill som jag vill här ikväll tydligen. mitt bildspel i headern som alltid funkat har helt slutat fungera då jag gjorde ett med nya bilder. om någon vet vad felet kan vara så säg till! vi hörs inte mer förrän allt är klart. godnatt!

Då vi hade temat "mystik" i skolan.

Här är bilderna jag hade fotat till temat "mystik". det var de två svartvita jag hade. tycker ni detta är mystik? :)

Filmkväll ikväll,vi fyra tjejer med killarna! vi hörs imorgon, så nu säger jag..


Photoshop tips, lägg HDR effekt på dina bilder.

Idag tänkte jag lägga in ett snabbt photoshoptips till er. det finns säkert många fler än jag där ute som också gillar HDR effekter, men inte tycker om att fota dedär tre olika exponerade bilderna och tona ihop dem. att göra denhär effekten är mycket enkelt. jag ska försöka förklara så bra jag kan!

1. Starta photoshop och öppna bilden du vill använda.
2. I photoshop menyn väljer ni image/bild - adjustments/justeringar - shadow & highlights/skuggor & höggrader.


3. Justera det så ni själv tycker det ser bra ut. här under är ett exempel. klicka OK!
4. Klicka nu på justeringsfiguren ner i hörnet på photoshop och välj Channel Mixer. kryssa i monochrome! och i själva "lagerrutan" där det oftast står normal så ändrar ni till Luminosity, såhär som på andra rutan ska det se ut:


5.
Kopiera bakgrundslagret och nu på detta lager ska ni lägga på: Filter - Other - High Pass. 5 räcker bra! OK
6. Image - Adjustment - Desaturate. Där vi före ändrade från Normal ska ni nu ändra till Soft light.
7. Klicka på bakgrundslagret och välj sedan i menyn Filter - Blur - Gaussian blur. det behöver inte alls vara mycket.
8. Om ni ännu vill fixa och trixa med er bild så är det fritt fram, men här tar min berättelse slut! resultatet längst ner

Slappar framför tv:n

Sitter och slappar framför tv:n och ensam mamma söker. sen är det svenska hollywoodfruar och senare läggdags för mig. imorgon hoppas jag att det är fint väder, för vi ska ut och fota från skolan till ett ställe. vi hörs imorgon!

Ett mysigt träd nära vårt.. och en liten varning

Här har ni en fin bild på ett höstfärgglatt träd här nära oss. det jag egentligen skulle berätta så är att
jag har tänkt börja greja på med en ny design här snart så det kommer troligtvis vara mycket stökigt här ett tag.
jag tycker det börjar bli dags för lite annat här nu, fastän jag gillar den nuvarande designen väldigt mycket.
något nytt i bloggen är alltid bra. och att fajtas med html koder är ibland kul det också.. nåja, vi hörs då vi hörs!

Och vinnaren i tävlingen är..

Nu är tävlingen avslutad och jag har genom random.org fått fram en förhoppningsvis lycklig vinnare. tyvärr är det ju bara en som kan vinna och hon som fick turen på sin sida idag är Sarah Ek! Grattis :) jag har kontaktat dig på facebook.

Två svartvita på mig


Då maja fotade mig

En bild från förra veckan då vi skulle "öva" på porträttfotografering. här är en som maja fotade på mig :)

Ibland orkar man faktist inte fundera ut någon rubrik, men läs iallafall..

Blä! det är regn på gång. det är trist, grått och blåsigt här idag.. snart öser det säkert ner.
dagens planer är iallafall att vara i kovjoki några timmar än, sen vara en stund i monäs och sen åka tillbaks till Vasa.

OM TÄVLINGEN
Och, imorgonkväll avslutas ju tävlingen så ännu hinner ni anmäla er. tipsa gärna om min tävling också.
som sagt ska ni ju vara minst 20 deltagare och för tillfället är ni 19. jag behåller allt själv annars ;) kom igen nu!

På promenad i kovjoki

Jag älskar att fota gamla saker, och det vet ni redan. idag då jag och robb var ute på en promenad här i kovjoki så fick jag syn på denna söta stuga. lade på lite fejk hdr på andra bilden också. gamla hus och hdr effekt måste ni testa! om ni inte vet hur man gör för att få hdr-effekten är det bara att fråga så berättar jag :) det är bus-enkelt!

Nu önskar jag alla en superbra lördagskväll och så hörs vi imorgon igen.

Varning för höstfärgglatt inlägg.

Tänk att det är första oktober idag. det har också varit riktit skönt väder idag, soligt, varmt och helt molnfritt. snart finns inga löv kvar på träden heller så nu ska man nog passa på att fota sånt innan allt är borta. i torsdags då jag for hem från skolan stanna jag en stund för att fota lite färgglada träd ganska nära vårt, mysigt :)