Blåsippor - Macro

 
 

På utflykt till Björköby - Svedjehamnen


Igårkväll stack dessa två busar i detta hushåll ut på utflykt till Björköby för lite vandring ute i ödemarken, haha. Det märks stor skillnad i temperaturen när man åker ut till Replot och Björköby från stan men trots att det var lite svalare på plats och ganska blåsigt så var det hur bra som helst för det. det skulle gärna få grönska lite snabbare, dock. Sist vi var dit var för två år sen vid nästan samma tid på året.


 
 
För inte så längesedan var en bekant till mig, också känd vid bloggnamnet Nikonisten också till Svedjehamnen på fotoutflykt och korvgrillning och jag har också tänkt på att åka redan för någon vecka sen men fick ett större behov efter att ha sett Johans alla utflyktsbilder till olika vandringsleder. Vi valde att gå bodvattnet runt som är en ungefär 3,5 kilometer vandringsled med fin natur och härlig terräng.
 
 


Promenad i den friska vårluften!
Rinnande vatten
 
 
Hittade en skurk mitt i skogen.. eller så är det jag? 

Bro över rinnande vatten. och mina vandringskängor! har du inga, bör nog gummistövlarna vara med här ännu i vår
 
 
 
 
Vind och vågor
 
 
 
 
En grillplats. tyvärr hade vi inte med någon grillkorv.
 
 
 
 
Fina små båthus
 
 
 
En bra utflyktspromenix tyckte Robb och avslutade med ett glädjeskutt.
 
 

En superfredag ♡

 
Vilken bra fredag det har varit. Ledig dag hade jag dessutom, så tillbringade den på bästa sätt - tillsammans med allra bästa Sara och Wilton ♡ Åh, wilton är bara för gosig!! Vi började med att äta lunch på Sweet Wasa och jag och sara tog varsin sallad till lunch + pavlova till efterrätt. himmelskt gott alltihopa! Efteråt for vi på lite shopping och jag hittade en hel del nytt till garderoben och är verkligen supernöjd över alla mina inköp idag. Vi avslutade med att hämta pizza från pikku quattro och så åt vi det hemma hos oss. 
 
 
Efter att Sara och Wilton for hem så for vi och helghandlade eftersom vi tillbringar även denna helg i stan pga. jobb både lördag och söndag. I helgen är det första maj så då tänker vi nog ta del av marknaden och veteranbils-paraden på söndag. det om det. Trevlig helg! ♡

Dagens lunchtips: Laxsallad



Hemma hos oss har vi börjat med att äta endast sallad en kväll i veckan och det äär ju så gott. Nu låter det som att vi aldrig ätit sallad tidigare och att jag inte har vetat hur det smakar, men ja. Istället för att äta varm såsom potatis med kött eller sån mat äter vi alltså sallad. Förra veckan åt vi broilersallad och denna vecka laxsallad. Jag älskar verkligen laxsallad och tänkte därför dela med mig av gårdagens "recept" på laxsallad så att alla kan springa och handla och göra den till lunch nu. eller imorgon. 

 
 
Mums! Nästa vecka känns det som att det blir tacosallad. 
 
 
 

En panoramabild i solnedgången

 
Oj vad skönt det var med en cykeltur ikväll. 9 kilometer blev det och passade samtidigt på att fota lite också. Imorgon är jag helt ledig och har siktat in mig på att antingen bila eller cykla runt och fota lite nya bilder att sitta och redigera om kvällarna. och kanske ta något självporträtt? de har nämligen lovat solsken till imorgon så. Åh vad jag skulle vilja åka iväg till kungsträdgården och fota massor där. det ser ut att vara så vackert där med körsbärsblommen! det får dock bli en anna gång. får nöja mig med mina blåsippor och vitsippor, hehe! tröttnoar nog aldrig att fota blommor jag. Nu ska jag söka mig till sängs så får vi se vad morgondagen har att erbjuda.

Dagens musiktips

 
Två av de låtar jag lyssnar mest på just nu:
 

Blåsippor i färg och svartvitt

Nikon D700 / Macroobjektivet Sigma 70mm f2,8 / f3,2 / 1/125 sek/ ISO 250
 

Före & Efter redigering: Blåsippor

 
Idag tänkte jag visa en liten före- och efter på en bild jag satt och pysslade med igårkväll. Jag tyckte att den till en början såg lite råddig ut men blev avslutningsvis en helt bra bild nog. märker själv att jag gjort en liten miss med kloningsverktyget, men meningen med detta är endast att visa ett exempel på hur det kan se ut när jag redigerar - vilket är något som ändrar med tiden. 
 



Här har ni bilden - helt oredigerad. endast omgjord från raw-fil till jpeg-fil (ska visa vad jag gör med bilderna i camera raw nån gång också!)




1. Här har jag varit in och klonat bort lite kvistar och jämnat till med "clone stamp tool".
2. Jag har använt mig av "gradient tool" med vit färg och lagt opaciteten på 50%, för att mjuka upp bilden lite.
3. Jag använde "selective color" och ändrade på färgerna: röd, grön, blå, neutrala och svart.
 
 


4. Jag använde "shadow & highlights" i ett nytt lager för att få lite lite hdr- känsla i bilden. mindre opacitet.
5. Jag la på två filter, eller "actions" som finns att laddas ner till photoshop, eller som också går att göra själv och spara. opacitet 30%
6. La mer skärpa på blåsipporna och området var de växer fram.
7. Ändrade lite i "curves" och avslutade med att lägga till mer kontrast i bilden. se animation här under:
 
 
 
 
Efter en redigering i färg testade jag också att göra samma bild svartvit, vilket är superenkelt i photoshop! ibland har jag svårt att avgöra om bilder i färg eller i svartvitt är finare. mitt största problem i livet just nu, haha! man känner också exakt vilka bilder som passar svartvita och vilka som inte gör det. bilder på växter är ofta såna som gör sig rätt bra i svartvitt, och som samtidigt är hur fin som helst i färg också.. Ja, nu börjar jag babbla för mycket. Men hur känner ni andra som fotograferar och efterbehandlar? vad tycker ni om saken? berätta gärna!
 
 
 
 
Här är den svartvita bilden:
 
 

En helg med jobb och kalas!

 
Oj pust.. så trött jag är nu. det märks att man inte haft en enda lugn dag i veckan som varit, inte en enda ledig dag faktist. efter svenska tenten i onsdags var jag redan jättetrött. på torsdag var det vi studerande som höll 45 minuters föreläsning per grupp i leadership- kursen och jestas vad det var skönt att få undan den uppgiften, jag hatar nämligen att stå och prata framför publik. I fredags kom mina småsyskon hit. vi helghandlade och åt tortillas och annat gott. På lördag eftermiddag hade min moster ordnat med födelsedags/inflyttningskalas och hon hade renoverat så fint i sitt hus. Jag har jobbat fredag, lördag och ikväll denna helg och tycker att det kommer passa jättebra att inleda den nya veckan med sovmorgon! Inkommande veckas kalenderblad är halvfulla och har två helt lediga dagar- som jag minsann tänker behålla. Godnatt!

En vardagslista

 
Stal denna lista av Maria
 
 
Dagens humör: Glad som alltid, förutom att jag faktiskt var redo för våren och så börjar det snöa. Men nu skiner solen igen ♥
 
Dagens mående: Mår superbra som vanligt. men om jag känner efter så känner jag mig rätt så trött efter att ha suttit och skrivit en svenska tent i fyra timmar. blä. 
 
Dagens borde: Borde ändra på sånt som vi fått kommentarer på i vårt lp, men det hinner jag nog. Något jag verkligen borde är att fara ut på en promenad ikväll. Och imorgon borde jag iallafall dammsuga, om jag inte gör det ikväll. borde egentligen också ta mig i kragen och försöka fixa headern som jag vill. MEN har länge haft en bild var det stått att en ny header kommer snart, nu har jag iallafall fått fixat en bättre tikllfällig header! 
 
 
 
Dagens frisyr: Jag har så pass lång pannlugg nu att jag kan sätta upp allt hår i en snygg hästsvans, så det har jag haft idag.
 
Dagens smink: Detdär vanliga vardagliga: Foundation, puder, rouge, ögonskugga, ögonbryn och mascara.
 
Dagens klädsel: I skolan hade jag ett par jeans för en gångs skull + en svart tröja. Nu har jag mjukisbrallor och huppari
 
Dagens planer: Tentskrivning i skolan (check) Slösurfa när jag kommer hem (check) Äta mat (check) Ut på promenad, titta på lp, sova.
 
Dagens materiella vill ha: Ett par till dr denim byxor, ett par nike lenkki-skor, kanske lite nya våriga kläder, något häftigt objektiv såklart
 
Dagens fundering: Cykla eller promenera?
 
 
 
 
Dagens beroende: Yoghurt som alla andra kvällar
 
Dagens tråkigaste: Att sitta fyra timmar och skriva tent i auditoriet. fick ont i ryggen och höll på att hungra ihjäl
 
Dagens längtan: Helgen när mina småsyskon kommer hit, sommar, Åland m.m. 
 
Dagens superlängtan: Till tiden där nångång runt mars 2017 ;)
 
Dagens tidning: Läste Öt och Vasabladet på nätet. annars brukar jag läsa tidningen i pappersformat på jobbet.
 
Dagens låt: Dessa:
 
 

Ute hela dagen!


Idag har det varit en riktig friluftsdag här i kovjoki. Vi började dagen med att fara till skogen för att röja undan lite. Då vi kom hem igen runt halv tre kom Jennifer och Vincent, och efter lite kaffe å bulla for vi ut och räfsade resten av eftermiddagen. ska fortsätta med det imorgon. Det har varit en superskön lördag med lite sjuk rygg dock efter räfsandet. men, jag älskar lite fysiskt utomhusarbete, så det var det antagligen värt. Ikväll gör vi inget speciellt. inte ens en film ser vi på. Snart är det läggdags så jag återkommer imorgon :)

 

Fredagsmys!

 
Vi tar en selfie på he tå!

 
 

Min första brunch!

Igår lämnade vi som sagt in vårt lärdomsprov. Idag har vi firat med supergod brunch!
Det var faktiskt min allra första brunch också, och absolutinte sista. Men jissus så mätt man blev :D
 
 
"..Syftet med denna brunch var att undersöka om vi orkar äta upp allt som finns på bordet..
Resultatet visade att donutsen lämnar till senare.."
 

Vilken lättnad!

 

Fick syn på blåsipporna i vår lund här i veckan och gick ut och fotade dom idag. Blåsipporna här i Vasa är för mig verkligen ett tecken på att våren är här, för här i stan finns många fina blåsippeställen var man kan spendera hur mycket tid som helst. iallafall jag. med mitt macroobjektiv. det gäller att föreviga våren i bilder, för den känns ju ändå så kort på något vis... Tänkte skriva något poetiskt här också men jag hittade inte på något fint, haha.. Här är iallafall några blåsippe-bilder från idag..




 
Blåsippor i lunden - ett säkert vårtecken!


 
 
Blåsippa i färg och svartvitt
 
 



Blåsippan ute i backarna står
niger och säger: ”Nu är det vår!”
Barnen de plocka små sipporna glatt,
rusa sen hem under rop och skratt.

”Mor, nu är våren kommen, mor
nu få vi gå utan strumpor och skor.
Blåsippor ute i backarna stå,
ha varken skor eller strumpor på.

Mor i stugan, hon säger så:
”Blåsippor aldrig snuva få.
Än få ni gå med strumpor och skor,
än är det vinter kvar” säger mor
 
 
Men det är nog vår nu, säger jag!
 
 



Blåsippa och solsken





Nå, så har jag också varit i skolan halva dagen idag. Efter skolan kom mina lärdomsprovs-medskribenter hit och så började vi med att äta middag och vet ni vad? SÅ SKICKADE VI IN VÅRT LÄRDOMSPROV för att kommenteras av våra handledare!!! Tänk att vi fick allt klart i tid (deadline1 imorgon) och nu ska det alltså kommenteras, vi ska förbereda/göra presentationen av lp, vi ska på ett handledningstillfälle, vi ska eventuellt göra ytterligare ändringar om vi måste, vi ska presentera lp och sedan kommer det in på theseus och då får alla som känner sig intresserade av att läsa, läsa det! tjohoooooo. Vilken lättnad att vi fått det klart alltså! och vad duktiga vi har varit! För att lugna ner sig lite for jag och robb ut på en 40 minuters kvällspromenad. då såg det ut såhär:

 
 
Oj oj. allt går ju nästan som på räls nu. Framtiden är inget jag/vi behöver gå och grubbla över längre heller. Heheh, nu berättar jag A men inte B. B kommer i ett annat inlägg så småning om, jag lovar! Men, imorgon är det fredag och vi kommer spendera helgen i kovjoki. men först blir det brunch med mina medskribenter, mums! en dag åt gången - vi börjar så! Hoppas alla haft en bra dag, för det har definitivt jag haft :) 
 

Skogspromenader, däckbyte och solnedgångar..

 
 
.. Så kan man snabbt sammanfatta denna helg. I fredags skrev jag klart lärdomsprovets engelska abstrakt med hjälp av syster och sedan har helgen varit helt fri från allt som heter skolarbeten. så skönt att bara göra annat för en stund.. och dessutom har ju vädret varit helt underbart denna helg. På fredagskvällen böt jag till sommardäck (obs, själv!) på min bil, var och fotade solnedgången och avslutade med att bada bastu och titta på senaste avsnittet av vampire diaries. Lördagsmorgon, fåglarna kvittrar och solen som skiner in i rummet, det är ett bra sätt att starta en lördag på tycker jag. Denna lördag bestod av biltvättning och bilvaxning av bilen och avslutades med ost och vin på kvällen. I söndags vårstädade vi uteplatsen och drack första kaffekoppen för iår utomhus. Vi avslutade helgen med en 6 kilometers skogspromenad. Kortare än så kan jag inte göra det, nu följer några bilder från helgen:
 
 



I en naturskyddad skog i byn, bland grönska och solsken.

 



Kan det månne var hackspetten som varit framme?


 
 
I en härlig tallskog
 
 
 
 
Vid slutet av ett träsk? 
 
 
 
 
Gamla skogar = rikt med tickor
 
 
 
 
Bron över bäcken
 
 
 
 
Gamla tallar kan vara fulla av skägglav. Skägglaven är det som är i ofokus i denna bild.
 
 
 
 
Någon gång ska jag gå längs med  en porlande bäcken, vem vet hur mycket intressanta fotomöjligheter som kan finnas.
 
 
 
 
Jag som fått syn på något intressant att fånga på bild. Lillasyster Therese har fotat bilden!
 
 
 
 
Krokus i rabatten
 
 
 
 
Fina färger vid storsand på fredagskvällen. 
 
 
 
 
Fredagskvällens färgsprakande solnedgång
 
 
 
 
På lördagkväll. den uppmärksamme kan skymta en måne i mitten av bilden.
 
 
 
Häftiga moln på himlen!
 

Tre naturbilder ur arkivet

Alla bilder är fotade med Nikon D700 och objektivet Nikkor 50 mm/1,4

Två veckor kvar nu!

Inlägget är ett samarbete med Daniel Wellington

 
På bilden ser ni en Classic Sheffield 40mm och en Classic Glasgow 36mm

 
Glöm inte mitt erbjudande som ger er 15 % rabatt när ni anger koden LINDASJOLUND i kassan på ett köp hos Daniel Wellington! Koden är ännu i kraft t.o.m. den 20 april, så ni har ännu lite mer än två veckor på er att använda den. Så passa på nu! Klockan är en perfekt födelsedagspresent till den bättre hälften, till familjemedlemmar, till studenter och nyutexaminerade eller såklart till dig själv. I know you want one!


 

En helg i Vasa

 
Har alla haft en bra helg? det har jag! I fredags var vi på ett spännande ärende till Nykaabi och passade därefter på att använda vårt presentkort till mr banks i jeppis. efter det spenderade vi resten av helgen här i Vasa, för ovanlighetens skull. Igår jobbade jag från 7-13 och efter det for jag och robb ut på en 15 kilometers cykeltur! det var suuperhärligt och uppfriskande. det har dessutom blivit så vårigt här i Vasa nu också, jag såg tilome en tussilago under vår cykeltur :) ett säkert vårtecken! nu väntar jag bara lite varmare grader också!
 



En liten bro över porlande vatten


 
Vårtecken

Härligt cykelväder!

 
 
.. och härliga cykelvägar
 
 
Piff som älskar att spana ut över vörostan från balkongen ♥
 
 
På lördagskvällen tänkte vi se fast & furious 7 eftersom de haft fast&furious 1-6uppdelat i två veckor nu på tv3. jag somnade efter halva, så vi tittade klart den imorse. Ikväll har vi varit på bio och sett "The 5th wave". Imorgon är det en ny vecka med nya möjligheter och denna vecka börjar vi med analyseringen av våra intervjuer! deadline närmar sig med stora steg nu och det är inte mycket kvar att göra!