Vad ska man välja?


Förra torsdagen var vi som sagt till Östmans snickeri i Maxmo för att rita upp vårt kök, välja skåpdörrar och handtag till garderober och badrum osv osv. Vi kommer att åka dit ännu en gång eftersom vi varken kunde besluta oss om badrumsinredningen (som vi nu i efterhand börjar bli mer säkra på) eller om vilken bänkskiva vi vill ha i köket, om vi vill ha en bänkskiva i samma nyans som golvmaterialet (ljusbeige/grått) eller om den ska vara i en mörkare färg? Vi kommer såklart ha ett vitt kök annars (förutom vitvaror i rostfritt) och tänker själva att det skulle passa bättre med en mörkare nyans på bänkskivan? Det lutar iallafall mer mot den mörka, men vi är ännu inte helt säkra. så, nu tänkte jag att jag ska ta tillfället i akt då jag ändå har en blogg och allt, att be om era åsikter och erfarenheter angående val av bänkskiva till köket? Kommentera! fördelar och nackdelar med ljus/mörk bänkskiva? allt vad ni har att berätta tar jag tacksamt emot!
 
 
Mörkare bänkskiva, eller....
.. ljus bänkskiva? (de två skivorna i mitten är mina två favoriter just nu)
 
 
Inspirationsbilder: 
 

Höstlistan

 

Många har redan gjort denna lista, så nu känner jag att det nog är min tur. det är kul att fylla i listor och också kul att läsa hur andra svarat.
Så, här kommer den, och dessutom bjuder jag på några nyfotade bilder, höstlistan:


 

 

Vad kommer du äta i höst?

Jag önskar att jag kunde svara färska, stekta handplockade kantareller från mitt eget kantarellställe. tyvärr har jag aldrig hittat några kantareller och vet heller inte var jag ska börja söka. några tips någon? mitt svar får istället bli äppelkaka, havtornskräm, pajer och bär.

Vad kommer du dricka i höst?

Mest något gott te, och mjölk såklart!

 

Vilken blir din favoritmöbel i höst?

Soffan eller sängen kommer jag nog spendera mycket tid i. har 12 veckor praktik nu och kommer behöva en hel del vila på eftermiddagarna när praktikdagen är slut. annars går jag nog av på mitten.

Vilket klädesplagg kommer användas flitigast i höst?

Stickade tröjor älskar jag! brukar ha klänning och någon lång kofta också. när jag är med barnen de sista 6 veckorna blir det nog så bekvämt som möjligt tror jag. 

 

Hur kommer den typiska höstdagen se ut?

En typisk höstdag för mig är nog när träden ute har alla världens färger på sina löv, solen skiner och jag och robb far på en lång cykeltur längs stranden med en liten matsäck i cykelkorgen och kameran hänger runt halsen för att fånga alla höstaktiga detaljer på bild. sedan när vi kommer hem från vår cykeltur dricker vi te och ser på en film och äter något gott.

 

Vad kommer du läsa i höst?

Litteratur som vi ska använda till praktikuppgiften(erna). annars läser jag inte böcker, eller jag har bara inte kommit mig för..

Vad kommer vara din största förändring i höst?

Säg det den som vet : ) iallafall blir jag färdig socionom denna hösttermin!

 

Vad kommer vara din största utmaning i höst?

Att välja allt material till vårt framtida hem. det är inte det lättaste ska ni veta!

 

Vad är det bästa med din höst?

Att vi bara har praktik och sedan är skolan slut. samt att jag och robb får göra en massa val till vårt blivande hem ♥

Vem kommer du mysa under filten med i höst?

Piff och Puff, och robb såklart :)


Villaavslutning 2016

 
Det var en stormig villaavslutning, men väldigt mysig ändå. som alla andra år spenderades den vid villan tillsammans med familjen. där umgicks vi allihopa och grillade och åt gott, vi badade balja och sköt raketer. sent på kvällskvisten lugnade vädret ner sig riktigt också och söndagen bjöd på värme och ljuva vindar. det är alltid mysigt att vakna upp till solsken på loftet i gäststugan. där ligger vi alltid och drar oss en halvtimme innan vi traskar in till villan och äter frukost. det var ju villaavslutning, men förhoppningsvis kommer vi spendera flera nätter där ännu i höst.
 
Hur man önskar att villaavslutningsvädret skulle ha varit....
 
 
 
Hur det egentligen såg ut:









  
 
En lite behagligare vy
 
 
 
Här hade jag robb att leka lite med sprakastickor. han lyckades ganska bra tycker jag :)
 
 
Alltmöjligt fint i en och samma bild. fin solnedgång, raketer, moln, stjärnor och planet
 
 
Stjärnhimmel
 
 
 
 
 
Räddaren i nöden när det blåser hårt ute och det inte går att ha marschaller
 
 
 
 
 
 
 Hoppas alla hade en fin villaavslutning!

En bra bit på vägen


Halå där! hur har ni det? med mig är det bara bra, men jag har så fullt upp att jag aldrig hinner titta in här. sommarjobbandet är över och den 12 veckor långa ledarskapspraktiken började nu i veckan. på sidan om det funderar och planerar vi vårt framtida hem, som jag knappt uppdaterat er om här nu på en stund. faktiskt har det inte hänt såå mycket nytt på byggfronten, men när det kommer till val av olika material har vi kommit en bra bit på vägen. vill vara ute i god tid med allt så man inte behöver stressa, och dessutom åker Robb på arbetsresa nu i vinter så att.. 
 
Vi har redan valt kakel och klinkers till badrummet och lilla wc:n. ni får en liten smygtitt på bilderna under, men mer än så vill jag inte visa än. personligen tycker jag det är mycket roligare att se på helheten sedan då det är klart och jag kommer därför gå tillväga så. eftersom vårt är ett nybygge blir det inte många före och efter- bilder. förutom kakel och klinkers har vi också valt golvmaterialet till hela huset. vi är dock ännu osäkra om vi ytterligare sätter klinkers i en del av hallen... det återstår att se!


 
Ikväll har vi spenderat hela kvällen i Maxmo och planerat och ritat upp köket, valt köksinredning, handtag och knoppar samt garderober till hallen, sovrum, kontor och det jag kallar blivande barnrummet. Där valde vi allt förutom badrumsinredning samt köksbänk, som vi ännu behöver fundera lite på. vi väljer med omsorg. men som sagt, vi har kommit oss en lång bit på vägen.
 
 
 

Magisk himmel vid villan

 
Dehär lediga dagarna behövdes verkligen. jag känner mig utvilad och redo att jobba sista veckan nu innan praktiken börjar. Ikväll har jag kvällsskifte men tänkte, före jag åker iväg, bjuda på två bilder som jag fotade vid villan igårkväll. På kvällskvisten kom en åskskur med mörka moln som gjorde att bilden här under blev ganska häftig:
 


Senare när vi satt och badade i tunnan blev hela himmlen plötsligt helt röd och jag var tvungen att hoppa ur baljan och hämta kameran för att fånga det på bild. Vattnet var också rött. Jag har aldrig sett något liknande!


 

Höst i luften

 
 
 

Nu är jag ledig några dagar från jobbet och idag har jag och Robb varit till både nykabi och jeppis för att besluta oss om kakel och klinkers. vi visste lite vad vi var ute efter och har nu valt vad vi vill ha (allt vad vi väljer visar jag i ett senare skede). dessutom har vi valt golvmaterial till resten av huset, så då har vi ju några saker att kryssa av på checklistan redan. skönt, och roligt att få börja välja nu! när vi kom till kovjoki igen åt jag lite vinbär och rensade lite i blomrabatterna och täckte sedan med täckbark, drack saft inne hos fammo och grillade några biffar... Senare ikväll for vi till nykabi för att vara med vincent och gänget. imorgon blir det en dag i jeppo och därefter en sväng till bygget.
 
... Det börjar verkligen kännas som höst i luften nu. det blir allt kyligare, allt mörkare om kvällarna och dendär speciella doften som bara hösten har, känns av ute i naturen. böndernas odlingar blir allt gulare och snart blir det skördedags. nu säger jag godnatt!

 





Villahäng och båtutflykt

 
Förra helgen var det en hel del program. jag hade ledig helg och vi hade därför planerat in lite villahäng vid vid vår villa på lördagen. vi grillade och åt gott, simmade och badade åtta i baljan samtidigt. det blev ganska så lyckat skulle jag vilja tro.
 
 
Vi hade iallafall tur med vädret. solen sken och kvällen bjöd på fin solnedgång
 
Alldeles vindstilla
 
 
På söndagkväll hoppade jag och robb i bilen med pappa och min syster och for in till byn för att fiska lite. senare for vi också på en kort båttur och beskådade en vacker solnedgång. även denna kväll var det spegelblankt på havet.
 
 
Vid skatabryggan på lite kvällsfiske



Vid bryggan



Vid båthuset
 
 
Solnedgång och öppet hav

Bostadsmässan 2016

 
Har man inte bloggat så har det inte hänt. den första augusti tog jag Robb under armen och for iväg på bostadsmässan i Seinäjoki, man måst ju samla idéer när man har husbygge på gång vejt ni. så sagt och gjort, vi kom oss fram och träffade upp med min familj och åkte iväg med mässbussen till mässområdet. Det var fullt med folk och, till min stora fasa, massor med getingar. så, istället för att gå runt och fokusera på alla hus och inredning fick jag gå (springa) fort för att undvika de små jävlarna som fanns både inne och ute. maten fick jag också skippa tack vare dom. nå en hel del fint lag jag nog på minnet och här följer också några bilder:
 



I framtiden, då det blir dags för ett "riktigt" hus skulle det vara fint att ha öppet ner till vardagsrummet












 
Ett snyggt utekök

Tänk att det redan är Augusti

 
Igår var det första augusti och här i Vasa är det åtminstone sommar ännu. På Åland var det så torrt att man kunde tro att det var september och skördetid. Åskvädret har också hittat hit och det har åskat hela förmiddagen, kommit flera ordentliga skurar och hagelbollar har smällt mot balkongräcket när jag satt ute på balkongen för att beskåda ovädret. jag tycker att åskväder är så faschinerande på något vis. men på grund av hagelattacker var jag tvungen att gå in igen. 
 

 
Just nu sitter jag och grubblar över om jag ska cykla eller åka bil till jobbet och kvällsskiftet som väntar? kommer gatorna att vara översvämmade? hmm.. jag tror nog att jag tar cykeln och slänger regnkläderna i kånken. det lär bli en spännande åktur hem ifall det bestämt sig för att börja åska igen..
 
 
 
Sådär på tal om jobbet. det återstår endast två veckor nu och sedan börjar praktiken. tänk att det redan är augusi!
 

Åland 2016

 
Nu har det gått några dagar sedan vi kom hem från Åland och det börjar kanske bli dags att göra ett litet blogginlägg. så här kommer det, fullproppat med bilder från vår 5 dagars vistelse på Åland. lite sådär gott och blandat, precis som det ska vara. 
 



Jag och Robb i en park i Åbo i väntan på att köra till hamnen och åka iväg. fotot har min svärmor tagit

 


 
Den enda selfien på hela resan  m å s t e  väl med i detta inlägg också.
 
 



På lördagen var det jenkkar-parad i Mariehamn och jag kom på att jag en vacker dag ska äga en sådan och spela rockabilly musik på hög volym.




 
Här sitter vi på en picknickfilt, äter godsaker och tar del av lite rockoff (som började helgen när vi var där). Charlie fick också vara med :)


 
 
Limonad och andra kvällen rockoff för vår del
 
 
 
 
Påfåglar på lilla holmen. visste ni att de låter ungefär som en katt som mjauar fast med 100 x mer volym?
 
 
 
 
I Mariehamn
 
 
 
 
En kväll hade Robert Wells rhapsody in rock - konsert, gratis, för alla i Mariehamn att beskåda! Anders Wiklöf bjöd på det hela på hans födelsedag. det var magiskt och avslutades med fyrverkerier
 
 
 
 
En (eller två) kväll (ar) åt vi middag på Niska vid sjökvarteret.
 
 



Första gången tog jag ett plåtbröd med kallrökt lax och den andra ungsbakad potatis med varmrökt lax. mums!

 
 
 
Robb blev med hatt under Ålandsresan också
 
 
 
 
Många timmar spenderades på stranden
 
 



En dag besökte vi Orrdalsklint, Ålands högsta punkt. svettigt värre i + 27 grader! efteråt blev det ett efterlängtat dopp!

 



Massor med stenar fanns det där på flera ställen
 
 



Häftigt träd

 



Till uffe på berget på fikapaus





Vid Smakbyn åt vi middag en av kvällarna....





Smakbyn hittar man vid kastelholms slott...





Förutom mat kan man också köpa karameller eller böcker av självaste Michael Björklund


 
 
Vill man inte äta dyrt finns även en förmånligare meny med flera alternativ....
 
 
 
 
Jag valde rökta flundror med nypotatis. mums!
 
 
 
 
En dag hoppade vi på cyklarna och for på en 20 km cykeltur till och från Järsö.,,
 
 



Där besökte vi som vanligt Lottas café "Stickstugan, hantverk och café". börjar bli en tradition att cykla dit!


 
 
Hennes café är väldigt mysigt med en lite speciell/gammaldags stil.. med massor av pelargoner i lerkrukor
 
 
 
 
Jag åt en gudomligt god äppelkaka
 
 
 
 
Man kan äta både inne och ute. inomhus är det minst sagt speciellt med massor av gamla möbler.
 
 
 
 
Efter cafébesöket cyklade vi vidare för att sola och simma
 
 
 
 
En fin kväll på lilla holmen i Mariehamn
 
 
 
 
Segelbåtar i hamnen
 
 
 
 
Här råkade jag fastna på bild också. 
 
 
 
 
Jag och robb for på promenad längs strandpromenaden en kväll och mötte på två svanfamiljer
 
 
 
 
 Alltid lika tråkigt att lämna Åland, men, vi tar en ny resa nästa vår/sommar. kanske flera till och med?