Ett färgglatt inlägg med lapplandsbilder

 
Nu är jag hemma från Lappland, eller jag har nog varit det i flera dagar redan men har bara inte hittat tid till att uppdatera bloggen. Imorgon är det sista dagen på första praktikplatsen, så nu återstår bara 6 veckor på dagis och så är det slutt. Nog om det, I torsdags på eftermiddagen for jag tillsammans med min familj iväg och sov först en natt vi eden i uleåborg. vilken lyx med hotellfrukost OCH såklart bad. På fredagen checkade vi ut och for via botaniska trädgården före vi fortsatte vidare mot Kuusamo och kuusamon tropiiki där vi övernattade två nätter i en superfin stuga. Även här var det bad som gällde om kvällarna, vilket var så avslappnande och välbehövligt. Hotellfrukosten var verkligen ett stort plus den också. förhoppningsvis blir det ännu någon hotellnatt i höst (hotellfrukost i tankebubblan). Lördagen bestod av utomhusaktiviteter. Först blev det en ca 5-6 kilometers tur i Oulanka nationalpark och efter det besteg vi Riisitunturi, vilket sammanlagt blev ca. 4-5 kilometer. Här kommer bilder:
 
 
 
Vid botaniska trädgården i uleåborg. Solrosor och vackra höstfärger 
 


Myllykoski i Oulanka nationalpark. lika fint vinter, sommar och höst! synd bara att det duggregnade nu.

 
 För den uthållige finns också att vandras långa sträckor. 80 kilometer är hela karhunkierros. Jag tyckte att det räckte bra med pieni karhunkierros för två år sedan
 
 
Också vid myllykoski
 
 
Hängbron vid Myllykoski
 


En blandning av smått och gott. rönnlöv, vandringsskor, vattenfall och hängbroar

 
Påväg upp mot Riisitunturi
 
 
En bit upp för berget
 
 
Fina vyer
 
 
Vackra ting uppe på berget. Fjällbjörken fanns också att beskåda, som dock redan hade tappat alla blad.
(Bilden längst ner till vänster är inte från riisitunturi, utan den hör till bilderna längst ner i inlägget)
 
 
På söndagen begav vi oss hemåt igen. 
 
 
En tuff ren som marscherade över vägen. här bryr vi oss inte om bilar inte! 
 
 
En bit före uleåborg stannade vi på vid en mosse och traskade hela vägen runt på dessa fina trä..brädor : ) där kunde man också finna små tranbär i mossen att mumsa på! tips till mig själv: ha gummistövlar på nästa gång när jag är ute på mossar
 
Fascinerande!
 
Nästa äventyr är redan påtänkt! väntar bara på när vi bär av!

Uppdatering kring bygget

 
Idag efter praktiken körde jag vidare till Nykarleby där det idag var dags för möte nr2 för alla aktieägare vid villajuthas. vi samlades på bygget och diskuterade kring allt och lite till som har med bygget att göra. Därefter gick alla till sina lägenheter. I vissa (hos oss tex) är nu mellanväggarna uppe och det var så kul att se hur rummen nu börjar ta form och hur det mer och mer börjar bli ett hem. 
 

Bilden fotad mittimellan kök och vardagsrum
 
 

Bilden fotad från ingången. L formad hall, vardagsrum rakt fram och kök till höger

 
Bilden fotad från vardagsrummet. Rakt fram i hallen finns en liten wc. längst bort till höger kommer vi att ha ett kontor och mittemot kommer det framtida "barnrummet" som vi kallar det i våra anteckningar. närmast vardagsrummet till höger kommer vårt sovrum, mittemot kommer badrum och en till wc. här under är en lite närmare blick in i rummen (förutom badrum och lilla wc som var för mörka att fota i) 

 
Det är säkert svårt att bilda sig en uppfattning med bara dessa bilder, men nu har ni iallafall fått en liten titt in i vårt framtida hem. själv är jag endast positivt inställd och tycker att rummen känns tillräckligt stora. speciellt kök och vardagsrum förstås. gillar att det blir rätt så öppet mellan kök och vardagsrum. gillar de stora fönstren som släpper in mycket ljus samt den stora L- formade hallen. gillar 45- graders hörnet som finns i vardagsrummet (och sovrummet såklart). gillar att vi får en stor terass. osv osv!

En fin höstkväll


Vilken fin höstkväll der har varit. det kunde jag inte tro när jag körde till praktiken imorse, då det var alldeles mörkt på himlen. efter praktiken har jag hunnit med allt och lite till. bland annat nödvändiga saker som städning i hela lyan, lite youtubeskådning och sen också en cykeltur på 7 välbehövda kilometrar. ännu ska jag hinna plocka klart väskan inför helgen och sedan bums i säng. 
 


Längs strandpromenaden 
 
Cyklade förbi en ek och tänkte att jag skulle sätta mig där under och dofta på blommorna, som tjuren färdinand...... men där under fanns bara en cykel. 


 
.. så jag cyklade vidare till sandviksparken. satte mig på en bänk under en färgglad lönn och andades frisk luft.
 
 
Imorgon är det äntligen fredag! en efterlängtad sådan. för jag och sara ska på dejt och om jag inte hittar till deras nya, morotsfärgade, hem i sandsund så kommer hon att kasta bananer på mig, menar hon. (inside joke) haha ! godnatt :)
 

Lite vardagsuppdatering + Just nu- listan

 
Vad händer i mitt liv just nu då? jag har redan hunnit vara tre veckor på min praktikplats och allt är bättre än förväntat tur nog. nu är det tre veckor kvar och så återstår 6 veckor på dagis. Igår for robb iväg på arbetsresa till kristiansand i Norge och kommer vara där åtminstone denna vecka. men ensam är jag ju inte.. tur att jag har piff och puff! I helgen har jag jobbat två morgonskift på fylgia och idag har jag stannat hemma från praktiken pågrund av förkylning. hoppades att jag skulle slippa men tydligen inte. förutom att jag behövde veckohandla idag så har jag sovit länge, vilat och efter maten for jag på en kort cykeltur. Resten av kvällen ska jag bara ligga i soffan och se på tv och dricka något varmt.

Ute på en uppfriskande cykeltur i det fina höstvädret

 

 

FEM bästa – just nu.
• Att det inte är mycket kvar av skolan
• Att vi får välja material till vårt nya hem och skapa det så som vi vill ha det
• Att det är höst och man får börja använda stickade tröjor och halsdukar!
• Soygurt i olika smaker
• Mina grönsaksbiffar som jag gjorde idag

FEM värsta – just nu.
• Min förkylning och huvudvärken som kommer med den
• Inget att fotografera 
• Att robb inte är hemma
• ... och att han eventuellt är borta nästa vecka också
• Att jag börjar få torra läppar när det blir kyligare ute

FEM saker vi gjort i veckan.
• Jobbat och praktiserat
• Vaccinerat piff och puff
• Cyklat
• Varit på min kusins kalas
• Tvättat kläder


FEM
 saker vi gjort/ska göra i helgen.

• På fredag har jag inplanerat en träff med bästa Sara!
• Robb kommer hem till helgen och vi ska spendera helgen i monäs
• Bada bastu
• Övernatta vid villan eventuellt
• Boka lapplandsresa

FEM saker jag längtar efter.
• Att träffa Sara!
• Lapplandsresan tillsammans med familjen
• Att flytta in och börja inreda vårt nya hem
• Dimission!
• Vad tror ni annat jag längtar efter? hmmm ...

 


Min Minolta Hi-matic F

 
Maria köpte sig en analog kamera i märket Voigtländer på juthbackamarknaden iår och jag var snabb med att kommentera hennes inlägg. Det är så kul att vi delar samma intresse hon och jag och jag kan garantera att om vi skulle gå på kaffe (te) tillsammans så skulle vi sitta och prata kameror och fotografering i flera timmar... Hursom. Jag köpte ju också en gammal Minolta- kamera på juthbackamarknaden ifjol för hela 10 euro, men har aldrig kommit mig för att visa upp den mer här på bloggen eller berätta hur det gick med den  efter köpet eller ens visat vad jag fotat med den. Maria önskade nämligen i vår lilla konversation i sitt kommentarsfält, att jag skulle visa några bilder som jag fotat med den, så lägre ner i inlägget kan ni se några exemplar!
 


 
Minolta är ett välkänt märke i kameravärlden med många bra kameramodeller. bland annat var Minolta först ut i världen med en systemkamera med autofokus, om man vill tro på wikipedia. Minolta är ett japanskt märke och har funnits sedan 1920 talet. Den modellen jag har, en Minolta Hi-matic F, är från 1970 talet och på den har jag ett 38mm objektiv i märket Rokkor, med ljusstyrkan f/2,7. Perfekt med andra ord!
 

 
 
Jag var så ivrig att testa den, men hade aldrig tidigare fotat med en liknande kamera. Jag var därmed helt ovetandes om hur kameran fungerade och fick därför ta hjälp av min svärfar, som också har en gammal analog kamera i gömmorna. han förklarade lite hur de fungerar och så. Men, det finns mycket kvar att lära sig om den. bland annat har jag inte rätta knicksen på hur man byter filmrullen på den än.
 
Batteriet i kameran var såklart dött när jag köpte den och med hjälp av google fick jag reda på att man brukade ha kvicksilverbatteri i den, vilket inte har funnits på många år och dessutom är förbjudna. Men, instruktioner finns hur man med nya batterier kan få det att "se ut som" det gamla. Tack vare min elingenjör har jag en mycket fin uppfinning i batteriluckan och det fungerar super. Efter det traskade jag in till studio fotocenter i stan för att diskutera med Johan om vilken filmrulle jag skulle ha osv. 
 
 
 
 
Jag körde en testrulle till att börja med, för att kolla så att inställningarna var okej.. och för att jag var så ivrig på att se hur bilderna skulle se ut. Jag gick tillbaka för att framkalla och kom hem med hur bra bilder som helst (för att vara första gången), om ni frågar mig. det var bara någon enstaka bild som var i ofokus/skakig. Som ni kanske förstår måste man själv ställa in fokus före man fotar. Men att framkalla är dyrt och charmen med sånahär gamla kameror är ju att fota någon enstaka bild nusom då vid speciella tillfällen, och sedan när man framkallar bilderna om ett år, överraskas och minnas tillbaka..
 
 
 
 
Det är något speciellt med att inte få se bilderna strax efter att man fotat dem, så som det är idag. att få hålla i bilder, fotade med en gammal kamera, är minsann något alldeles speciellt. Hoppas nu Maria, att din kamera fungerar lika bra som min!
 
 
 
 
 
 

Helgens filmtips!