Isabelles första jul

 
Isabelles första jul. den var lugn och lyckad. På morgonen innan vi åkte vidare öppnade vi lite julklappar. Julafton spenderade vi annars i Monäs. åt risgrynsgröt till lunch, tittade på kalle anka, åt julmiddag och öppnade julklappar. Halv nio firade vi vidare tillsammans med Isabelles fammo och Isabelles kusin med familj, hemma hos oss. 



Isabelle tackar för de fina julklapparna. här på bilderna syns två av dem, en (av två) pulka och en prinsess-bil som hon älskar att åka omkring på. De andra juldagarna har spenderats tillsammans med Isabelles mommo och moffa för att äta julmats-rester, och hemma hos Isabelles kusin. hos min mommo har vi också hunnit vara. Det var den julen

 
 

En riktigt god jul !

 
 
Dan före dopparedan. Hur har vi spenderat den? Själv låg jag kvar i sängen och drog mig en stund då mannen skötte om morgontvätten på Isabelle. Vi hade en lugn förmiddag, och när Isabelle blev sömnig igen ammade vi och så for de två ut på vagnpromenad. Jag passa på att göra klart lite godsaker till imorgon, en laxcheesecake, pastasallad och rocky road till exempel. Redan igårkväll gjorde jag en hemmagjord glass med smak av jordnötssmör. Mmm! 
 
Dan före dopparedan. då Isabelle sovit klart sin dagsvila for vi på årets köra-ut-julkort-rallyt och sen stannade vi några timmar i kovjoki hos Isabelles faffa. Hemma igen hade vi dan före dopparedan - bastu och uppesittarkväll till åtminstone kl 23. Nu sover 1/3 av oss, tomten har varit och lämnat paket under granen och vi ser alla framemot morgondagen. Isabelles första julafton!
 
Med årets julkort vill jag önska alla en riktigt GOD JUL!
 

Nu kryper vi - Isabelle 7 månader

 
Skrev ett inlägg några dagar innan Isabelles 7- månaders (alltså när hon ännu var 6 månader) dag med en kort uppdatering om henne. Nu kommer den riktiga 7 månaders uppdateringen. Någon vikt och längd har jag dock inte eftersom nästa rådgivningsbesök är först vid 8 månader (alltså snart) Ska bli intressant att se vad vågen och mätstickan visar i Januari, sådär efter julbordet och allt nyårsgott, hehe.. I klädstorlek för tillfället använder vi samma som vid förra uppdateringen, storlek 68. Något plagg i storlek 74 använder vi nog också. Hon växer så det knakar tycker jag. Och alltså.. oj vad det har hänt mycket i utvecklingen bara den senaste veckan. let's see ...

 
Att ta sig fram.. Isabelle har stått i krypställning rätt länge redan och gungat, även stått på fötterna och händerna men inte tagit sig fram. Ålat har hon inte heller, t i l l s  på luciadagen då vi tog fram julgranspyntet och pyntade julgranen. då blev det fart i tösen. Plötsligt började hon dra sig fram/åla. På Isabelles mommos födelsedag, i tisdags, tog Isabelle sina första krypsteg.. och det ser ju bara för gulligt ut. de lugna stunderna (då hon hölls på ett och samma ställe en längre stund) är härmed över då Isabelle är vaken. En positiv sak är ju att hon kan pyssla på med sitt och inte behöver underhållas  l i k a  mycket nu då hon börjat röra på sig. Dock önskar jag att man hade några par ögon till, för mittiallt är hon i julgranen, och en minut senare i kattmatsskålen. 
 
 
Andra framsteg.. En annan sak hon börjat med är att ställa sig upp på knä och hålla i sig i saker. stackarn har ju dock inte den bästa balansen  ä n  så någon gång har det hänt att hon fallit bakåt i en duns. Få se om hon ställer sig upp och stå uppefter saker innan 8- månaders dagen? det tror jag nästan. Det kommer säkert hända massor den närmsta månaden. Hon är så duktig vår lilla Isabelle. Vid rådgivningen säger de också att hon utvecklas så fint motoriskt. (stolt mamma)
 
 
Rutinerna för tillfället.. En vanlig vardag hos oss vaknar vi allt mellan 9.30 och 10.30, har morgontvätt och leker lite innan lunch kl 11. Innan sovdags ammar vi och far ut i vagnen nångång kl 12. Isabelle sover allt mellan 1 och 3 timmar första vilan. Vi äter mellanmål efter vilan och så leker vi. Ammar och ger Isabelle middag ca kl 17 och sen vill hon sova sin kvällsvila, allt mellan 1 och 2 timmar brukar den vara. ca 19.30 får hon kvällsgröt, 20.30 pyjamasdax och amning. Sen sitter vi och slappar en stund i soffan hela familjen och så ammar vi igen innan hon somnar. Somnar gör hon allt mellan kl 22 och 23. Under natten ammar vi 2-3 gånger. repeat.
 
 
Sömn. som jag skrev ovan om rutinerna, sover isabelle allt från 1-3 timmar på dagsvilan och 1-2 timmar på kvällen. på natten sover hon 10 timmars nätter med 3 amningsstunder. så småningom ska vi nog försöka få henne att sova redan kl 21 men tycker vi har det så bra som det är nu. Det enda vi skulle vilja få ändrat lite på är att Isabelle skulle lära sig att somna själv efter att vi ammat.. men, sover gott det gör vi. (knack knack i trä eller vad man säger)
 
 
Amningen.. den går fortfarande bra den med. (knack knack i trä här också) Förra gången jag sa att amningen går bra så bet hon mig med sin lilla tand. För tillfället har hon två tänder nere och någon är nog påväg upp har jag på känn. så där fick ni en liten tanduppdatering också. vi ammar 7-8 gånger om man räknar mellan kl 12 och kl 12 nästa dag.
 
 
Lilla busen som älskar att leka tittut, spela läpptrumpet, att pussas, lyssna då man sjunger och mysa i mysfilten framför barnprogram. Hon har börjat testa sina höga toner och gör ifrån sig små gulliga pip ibland. pratar med sina leksaker gör hon också. 
 
 
Snart är det julafton och vi ser framemot att få fira första julen tillsammans med Isabelle. Sen väntar ett nytt spännande år med nya framsteg. Så glad jag är att få se henne utvecklas och lära sig nya saker för varje dag som går. 
 
 
 

Bloggjulfest - Ett foto i timmen style

 
Förra lördagen var det dags för årets bloggjulfest som Maria och Janina så fint ordnat vid Cirkas i Solf. Det var en riktigt trevlig eftermiddag med brunch, föreläsningar och nya bekantskaper. För att göra inlägget lite annorlunda tänkte jag så långt det går göra ett "ett foto i timmen" inlägg kring bloggjulfesten. Och första bilden är tagen kl 9.30 - en bild hemifrån strax innan jag hoppade i bilen.
 
 
Kl 10.30 var jag framme i Vasa och hade lite små ärenden innan bloggjulfesten. i stenhaga var jag bland annat in till gw gallerian.
 
 
Kl 11.20, en selfie i bilen med min gulliga tröja med pärlor på. och glittriga sockor som dock inte syns på bilden
 
 
... Tio minuter senare, kl 11.30 bilade jag iväg mot Solf och beundrade utsikten från Sundombron
 
 
Kl 12.00 och dags för bloggjulfest.
 
 
Ca 13.00 fick vi äntligen hugga in på brunchen. ett bord fyllt med massa godsaker. laxcheesecaken var min favorit
 
 
Vi sitter och skrattar och diskuterar och plötsligt, kring kl 14.00 kommer det in en Pavlova, bara sådär. mums
 
 
Tiden går fort då man har roligt och bloggjulfesten är snart slut, men där innan kl 15:00 hann både Voga styling hålla ett litet föredrag. jag påmindes om hur jag  v e r k l i g e n  borde bli bättre på att rensa garderoben och slänga sånt jag inte använder. alltså huh. jag behöver nya kläder. Sen innan vi for hem höll Sari Somppi en intressant föreläsning. vilken inspirerande kvinna!
 
 
Strax efter kl 15 var det dags att börja söka sig hemåt. Och alla fick såklart varsin goodiebag
 
 
kl 16 .. Springer på lite ärenden ännu innan jag åker hem. 
 
 
Och hemma är jag strax innan kl 20.00 på kvällen. möts av en glad dotter som fått vara på tumis med sin pappa hela dagen
 
 

Min lilla lucia

 
Tänk vad mycket hon måste stå ut med, Isabelle. som imårse då hon blev klädd i vita kläder, med glitter på huvudet och ett ljus i handen (eller i munnen som det för det mesta var under vår 5 minuters långa fotografering). För idag är det ju Lucia och klart att Isabelle ska fotas som en liten Lucia då. Ikväll när Isabelle har sovit sin andra vila för dagen ska vi klä julgranen. jippii!
 
 
Hon som lyser upp min vardag ♥
 
 

12 December

 
Det har redan hunnit gå 12 dagar in i decembermånad, vilket betyder att det bara är 12 dagar kvar till julafton. Igår bjöd jag in till Perfect home party hemma hos oss och fyndade själv en del fint också som kommer hinna komma innan jul som tur. det var trevligt med lite annat en tisdagskväll och inte bara detdär samma. För vad gör vi annars en tisdagskväll, jo leker på golvet eller slappar i soffan. kul


Bilderna har absolut inget med inlägget att göra. eller har de det? Tänkte ändå att jag skulle dela dem med er för att de blev något sånär bra. Konstaterade dock att jag får göra ett nytt försök en annan gång innan det håller på att bli mörkt. Nog är de ju allt söta dedär småfåglarna runt fågelbrädan. de hör vintern till. Något annat som hör vintern till är Luciadagen, som infaller sig imorgon 13 december. Förra året vid samma tidpunkt tog vi in och klädde stora julgranen och mannen i huset bestämde att vi får ha det som tradition - granen ska in (eller ner från förrådet om man har en plastgran, som vi kommer ha detta år) på luciadagen. 

 
Så.. imorgon pyntar vi julgranen. Den är splitterny också för den delen. köpt från vårt besök till tuuri. Om Isabelles mommo och moffa får rätt i deras gissning om att hon kryper på jul så lär julgranen leva farligt. 
 
 

Julkortsfotografering med Isabelle

 
Att fotografera julkort tillsammans med en nyfiken och busig liten 6 månaders tös är lättare sagt än gjort. Vi fick ta fotandet i omgångar. 15 minuter en dag, 30 minuter en annan pga. att någon av oss blev gnällig (inte jag). Det var nära att jag skulle ta ännu en kort fotostund men då Robb tyckte att bilderna var hur bra som helst blev det inget mer. Och visst fanns där en del guldkorn när jag började gå igenom bilderna. Självaste julkortet är inte med i detta inlägg, men här är några exempel på några av de mer lyckade bilderna. 
 

Vår lilla tomtenisse. Den sötaste av nissar om ni frågar mig ♥

 
Mammas älskling ♥
 
 
 

Fyra från vårt hem

 
Fyra små detaljbilder från vårt hem. Bild ett ovch två i vardagsrummet, tredje i hallen och sista i köket. Borde så småningom göra ett inlägg om hur det ser ut här hemma och en tillbakablick på hur det såg ut här under byggnadsprocessen. Isabelles rum kanske det också finns någon som skulle vara intresserad av att se?
 
 

Isabelle snart 7 månader

 
Måste bara få dela med mig av dessa bilder jag fotade på Isabelle häromdagen. Tänk hur söt man kan vara. Isabelles Moffa, som är en trogen bloggläsare, brukar tycka om att se då jag uppdaterat bloggen med bilder på Isabelle och så ooar han och awwar sig över hur hon liknar sin mor då hon var liten. Sött! Ibland samarbetar hon när kameran är framme. ibland inte alls, tex. då man ska fota julkort - tråkigt, tyckte isabelle. Jag fick väl nog ändå några användbara bilder att använda till årets julkort, men de tar vi i ett annat inlägg.
 


En bestämd men söt liten filur

 
Tänk att Isabelle blir 7 månader om två dagar. tiden bara flyger iväg. i förra inlägget jag gjorde om Isabelle funderade jag ju om hon eventuellt kryper eller ålar innan 7 månaders dagen- och mycket kan ju hända än på två dagar men hon har varken börjat krypa eller åla sig fram än. men krypandet, det är nog så nära nu. hon ställer sig upp i krypställning och kan dra fram benen, men hon har inte riktigt förstått att händerna & armarna också måste arbeta för att ta sig fram- så ligger hon där på magen och är sur för att hon inte kommer sig framåt. Men runt, bakåt och alla andra håll kommer hon nog sig. igår när jag la henne i babygymmet i vardagsrummet var hon 5 minuter senare inne i köket, 3 meter bort. Snart står hon väl och äter kattmat, haha.
 
 
En annan sak jag glömt att skriva ner på bloggen är att vi på söndagsmornar är på babysim. Isabelle gillar verkligen att vara i bassängen, så jag anmälde oss till vårens babysim också. Hon trivs som fisken i vattnet. vad mer vad mer.. ny vecka med nya möjligheter- måndag, snart är det dags för mamma, baby & gravid träff. Idag skrev jag på "hyreskontraktet" och var en sväng till gula huset vid kuddnäs, där träffen kommer hålla till, Kommer bli så mysigt! 
 
 
Mammas älskling ♥
 

Tre saker att se framemot

 
Varje gång jag uppdaterat bloggen de senaste gångerna har jag tänkt för mig själv att  n u  ska jag bli en flitig bloggare och uppdatera bloggen åtminstone två gånger i veckan och dela med mig av nya fina bilder. men, så går veckorna och bloggen förblir o-uppdaterad, först när det börjat gå en månad kommer jag på att, haha ojdå.. dendär bloggen min. typiskt. samma tanke har jag denna gång, så vi får se hur detta kommer gå. jag har iallafall en hel del nya bilder på Isabelle som jag håller på och går igenom i skrivandets stund. Jag ville bara kika in och 1. säga hej, 2. berätta om tre saker jag har att se framemot denna månad.
 
 
1. Mamma, baby & gravid träff. Den 7 December ordnas en träff i Nykarleby för mammor och babys som är födda 2018 och även för de som är gravida och har beräknat datum 2018. Ska bli kul att träffa andra mammor som fått baby iår, kul med lite nya bekantskaper. De som ännu ska få baby har ju ett bra tillfälle att fråga om saker de funderat över, kanske förlossningen, lite pepp, tips och råd? En hel del godsaker kommer det också bjudas på har jag hört. Vem är det månne som kommit på denna briljanta idé då? Jag såklart. så nu vet ni vad jag suttit och pysslat/planerat under mina lediga stunder på dagen. lite småfix än och bakning så är jag redo för träff ♥
UPPDATERING FÖR DETTA EVENEMANG: Mamma, baby / gravid träffen flyttas till februari 2019 istället då läget förhoppningsvis är annat med risken för mässlingssmitta. synd, men säkerheten går först när det kommer till våra små hjärtan. Vi får se framemot februari istället :)
 
2. Två helger efter träffen väntar en Bloggjulfest. Den 15 December ordnas en bloggjulfest / brunch i Solf. En dag att se framemot minsann !
 
3. Isabelles första jul. det är inte länge kvar till jul nu. I helgen har det varit lillajul och första advent. Jag har julstädat och julpyntat och snön yr där ute. Ser framemot julmaten, att klä julgranen(granarna). det är Isabelles första jul och för tillfället är hennes spjälsäng förvaringsställe av hennes julklappar. undrar om pappret eller innehållet är intressantast?