Isabelle 1½ år - 1 år 11 månader

Bilderna i inlägget blev fotade i November 2019, då Isabelle var 1½ år gammal!

 

Om bara lite mindre än en månad blir Isabelle 2 år och jag tänkte att det kan vara kul (mest för mig kanske) att kunna se tillbaka på hur det var halvåret innan 2 årsdagen. Har tänkte skriva inlägget länge redan men det har bara inte blivit av (har kanske prioriterat annat än bloggen) och ett sånthär inlägg brukar faktiskt ta en liten tid att få nerskrivet. Till en början skulle jag bara skriva en 1½ års uppdatering, men vartefter månaderna har gått tycker jag idag det går lika bra med en "halvåret innan tvåårsdagen- inlägg"


På 1 ½ årskontrollen vid rådgivningen vägde Isabelle 11 kg och var 82 cm lång. Allt såg även bra ut på läkargranskningen som var då. Isabelle har en längre tid använt storlek 86 i klädväg och det går nog ännu att använda. En del plagg i storlek 92 används nu men många är för långa i ärmarna. gissar att 86 är en storlek barn har en längre tid och storlek 92 äe kanske mer passande i sommar eller mot hösten. Något annat som växer mycket är hennes hår. Det har blivit så långt om man jämför med ett halvt år tillbaks.

 
Utvecklingen!
 
Isabelle har utvecklats så mycket det senaste halvåret. För ett halvt år sedan sade hon några enstaka ord men kunde nog göra sig förstådd genom att visa och göra olika ljud. Hon förstod vad vi diskuterade och kunde som exempel hämta en viss figur om vi frågade efter den, hon var duktig på djurljud och hur andra saker låter, hon börja visa intresse på att bygga torn av klossar, lösa pussel  tex. Stort intresse för böcker fick hon också där mellan 1 år och 1 ½ år. Det har hon fortfarande! Idag, 1 år och 11 månader gammal, har hon ett ganska stort ordförråd, pratar sedan någon månad tillbaks i fler-ords meningar och gör sig lätt förstådd (åtminstone vi förstår det mesta av vad hon pratar). Såklart kommer lite egna påhittade ord mellan de ord hon kan ibland också, tex då hon leker. Det är så roligt då man faktiskt kan hålla en enkel diskussion tillsammans med henne och vi kan förstå varandra! Hon är också snabb på att uppmärksamma hur vi gör, eller från youtubevideor. Det är kul att se. För någon månad tillbaka börja Isabelle också säga sitt namn (Bell säger hon då) ♥

För en tid sen har hon också börjat säga "min" om sina saker och håller hårt i dem. Haha! Hon är också otroligt hjälpsam och tycker om att vara delaktig i olika sysslor här hemma, tex. städning och matlagning. Sen då hon hjälpt till med maten kan hon leka i sitt leksakskök att hon kokar och gör mat och bjuder till oss. Duplo är också en stor favorit här hemma hos oss när det kommer till leksaker. Ganska nyligen upptäckte jag även att Isabelle börjat förstå sig mer på andras känslor. Tex. om vi säger att vi har ont någonstans så kommer hon och blåser, om vi säger att vi känner oss ledsna så tittar hon lite gulligt på en och pajar på ryggen och då jag nyligen var förkyld och mådde lite sämre en dag så kom hon och paja mig på magen och var gullig. "Dejj" är också något nytt här hemma och betyder Älskar dig. det kan hon säga till oss eller till piff och puff ibland ♥ Tack och varsågod är hon också bra på.
 
Vad mer har hänt när det kommer till Isabelles utveckling det senaste halvåret? (Det är väl just pga glömska man gärna dokumenterar dehär sakerna. Så glad att ha att titta tillbaka på om ett år eller två.) Isabelle älskar att få fara till lekparken (eepappen) och gunga o rutcha o klättra, att leka i dockhuset vid mommos och moffas, att fara ut och cykla, att leka med sina leksaker hemma och att hjälpa till med alltmöjligt. Däremellan vill hon gärna vara i fammen (hammi) och vara nära och mysa en stund. Inte mig emot! 
 
Pottan! den började vi ju introducera där strax innan ettårsdagen. Till en början bara på morgon, men vartefter har det varit potta efter lunch, före vila, efter vila, efter middag och efter kvällsgröt.. Så här hos oss har vi inte haft många kakkablöjor det senaste året skulle jag vilja säga. Åtminstone inte det senaste halvåret. Först sade hon ju inte till när hon kände behov av att sitta på pottan, utan vi la henne dit. För någon månad tillbaka börja hon säga till när hon behövde göra nummer två, säger till oss, springer och tar fram pottan och gör sitt behov. 
 
Isabelle har nattats och sovit i vårt sovrum sedan dag ett tills förra helgen. Vi har för kanske en månad sen lyft in en växasäng till hennes rum och under helgen bestämde vi bara att vi börjar testa ha henne att sova i eget rum från och med nu. Första kvällen var hon lite fundersam men sen har hon bara tyckt om att få sova i eget rum i en större säng. Nätterna är fortfarande väldigt varierande. Hon somnar oftast kl 21, första natten kom hon till vår säng kl 03, andra natten kl 08, tredje natten 04.30 och inatt kom hon redan kl 02. Förhoppningsvis börjar hon sova längre och längre turer i sin egen säng med tiden. Så, det är väl det allra senaste vad gäller hennes "utveckling" om det ens hör dit..

 
Rutiner. Runt juletider var vi alla väldigt morgontrötta och sov läänge på förmiddagen, till kl 11 ibland. Så, efter att ha haft lite strul med nattandet en längre tid testade vi att först korta av dagsvilan, sen att inte sova dagsvila alls men att ta det lugnt och läsa bok istället. Det ledde till att hon somnade tidigare på kvällen bums efter godnattsaga och mjölkflaskan. Sedan dess har hon bara sovit dagsvila om hon vaknat innan kl 9 på morgonen, vilket inte hänt allt för ofta. Eller också om vi åkt med bil någonstans så kan hon somna i bilen sent på eftermidagen. Det har ändå gått riktigt bra tycker jag. Det känns som att vi hinner umgås mycket mer och hitta på saker tillsammans nu då hon inte sover dagsvila lika ofta längre. 
 
Våra dagar ser oftast ut som följande: Vi vaknar kl ca 09.30, myser i sängen, potta morgontvätt och påklädning, frukost och lekstund inne. Lunch kl 11.30/12:00. Isabelle har en längre tid ätit samma mat som vi äter. I och med att hon fått fler tänder behöver inte maten mixas längre (skönt). Efter lunch leker vi inne en stund och far sedan ut och hittar på något. Vi är ut allt mellan 1-3 timmar beroende på väder. Vi cyklar eller far ut och gå med vagnen, är till lekparken eller bara hemma vid sandlådan, åkt pulka och rattkälke en del nu i vinter.. Ca 15- tiden äter vi mellanmål och vilar en stund, läser böcker innan pappa kommer hem från jobbet. Lekstund, Middag kl 17/18, Lekstund.. Kl 19.30/20 Kvällsgröt, bada, pyjamasdags och Nattning. Somnar oftast mellan 20.45 och 21 men med minsta lilla sovstund på dagen kan det ta mot 22 innan hon somnat. Så att, så ser våra dagar ut just nu med en snart tvååring :)

Kommentarer

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din E-postadress: (publiceras ej)


Din Bloggadress:


Din Kommentar: