Kan man få en syl i vädret nu eller?

 
Det började ju så fint där mot slutet av förra veckan när Maria uppmärksammade kramens dag och likaså Sara, som valde att ge en kram åt mig och skriva några rörande meningar om mig. Det gick rakt in i mitt hjärta och gjorde mig riktigt glad. Det var kramkalas i den finlandssvenska bloggvärlden, typ. På söndagen laddade Sara Forsberg upp en video på sin youtubekanal om att hennes bröst är fejk och efter det blev det rambambula i den finlandssvenska bloggvärlden. Jag läste en del inlägg och dess kommentarer men sedan var det inte så värst givande längre, när man såg hur spydiga vissa var i kommentarsfälten. Jag har inte riktigt orkat lägga mig i, inte heller brytt mig om att göra det. Alla får ha sin åsikt men ingen får säga vad man bör och inte bör göra med sin egen kropp, operera brösten eller inte. Det är upp till var och en. Nu verkar det som tur se ut att lugna ner sig igen och man kan kanske få en syl i vädret i finlandssvenska bloggares facebookflöde igen
 
Idag har jag träffat mina två medskribenter i lärdomsprovet och vi har gått igenom vad vi skrivit under veckan som gått. Nu är följande kapitel uppdelat i passlig mängd per knopp och det kommer jag pyssla med imorgon. Hittills känns allt riktigt bra - Det löper på riktigt bra med andra ord! Helgen spenderar jag och robb i kovjoki och förutom lp, kommer jag bara ta det lungt. Det tycker jag ni andra ska göra också! Avslutar med en liten musiksnutt fredagen till ära
 
 
 

RUKARESAN 21-25.1

 
 
Hej! Det känns som en evighet sedan jag uppdaterade bloggen men nu är det dags för ett inlägg med bilder från rukaresan som vi nyligen kommit hem från. Vi har haft det väldigt bra och njutit av ledigheten (hehe jag som annars också är mycket ledig men...) och bott på hotell, ätit hotellfrukost, åkt slalom och badat bastu. Vi bodde på rantasipi rukahovi i en svit med bastu. där gjorde vi ett mycket bra val tycker vi, för oj vad skönt det var att lägga på bastun när man kom från backen och 15 minuter senare hade vi 80 gradig bastu. lyx! Vi började faktiskt överväga att själva ha elbastu i vårt hus också eftersom det är så smidigt. Låt oss börja med en liten videosnutt från vårt hotellrum:
 
 


Min rygg och nacke är fortfarande uppåner efter att ha sovit i den skarpa sängen. En svit borde väl iallafall ha en mjuk säng??




Hotellfrukost varje dag ♥ Mums!





Vi rände i tre dagar. första dagen var det ca - 25 grader och de två andra dagarna -7. de två första dagarna var det riktigt disigt i backarna och sista dagen klarnade det upp men snöade. Glasögonen immade igen mellan varven och man blev snöblind. Annars var det riktigt bra. Sammanlagt rände vi lite mer än 15 timmar på tre dagar. Nu är mina knän och vader alldeles mörbultade..

 


De enda renarna vi såg på hela resan var rosa och rudolf i rosa och rudolf parken. de var söta, men var höll alla andra renar hus?
Ni ser ju hur disigt det var på bilden med sittliftarna.. och då har jag lagt till extra kontrast i bilden också.
 



Snöigt värre




En dag delade vi på ett stort fat med franskisar vid skibistro. ett måste varje dag var också en eller två koppar varm choklad med grädde ♥ mums!





I måndags var det dags för hemfärd och då tittade solen fram en stund också. 

 


Ni som följer mig på instagram vet redan, men i uleåborg, påväg till ruka fick min bil fnatt. olja hade droppat på avgasröret och bildade blå rök som luktade konstigt. vi fick köra in bilen i ett varmt rum på Pörhö audi center i uleåborg. Där fick vi tillbringa 2 timmar, bilen fick tina upp, de böt ett fruset luftfilter och bilen blev som ny. efteråt har allt varit som det ska. det var ju inte speciellt trevligt, men inte hade vi väl haft något bättre för oss iallafall, haha! i ruka fick bilen stå i en uppvärmd parkeringshall. 




Tack för denhär gången Ruka!

Härmed kan jag berätta..

 
Myssockorna och myskläderna har varit på hela dagen från att jag steg upp. Har jag någonsin nämnt hur mycket jag älskar myssockor? Det mesta utav litteraturen till lärdomsprovet är läst och understreckat. Smoothien satt fint under läsningsprocessen och doftljuset, den viktigaste detaljen av dem alla, är på och skapar en mysig och fridfull skrivmiljö! Jag kan härmed berätta att jag redan åstadkommit en halv sida i lärdomsprovet idag och det känns jättebra. Nu ska jag fortsätta skriveriet, men först, en tepaus för att värma upp fingrarna som av någon anledning envisas med att vara kalla. Ha det bra!

Musiktips

 
Nu är det verkligen länge sedan jag hade musiktips här på bloggen. Så nu är det dags känner jag. Har sju stycken låtar att bjuda på idag som spelas nu som då hemma hos oss just nu. Minns ni Psy? han som gjorde gangnam style, gentleman osv.. han har nu kommit ut med en ny låt som heter "daddy" och är en såndär låt som verkligen fastnar på hjärnan. den är dålig men samtidigt bra och faktist väldigt svängig också. Lyssna bara här under! De övriga låtarna är också några av mina favoriter just nu.
 
Psy - Daddy



99 souls feat Destiny's child - The girl is mine



Adam Lambert - Another lonely night



Sigala - Sweet lovin



Fleur east - Sax



Alan Walker - Faded

Måndag

 
Steg upp i god tid imorse för en gångs skull. det händer nämligen att jag stiger upp alldeles för sent ibland så att jag måste stressa med allt, ibland händer det också att jag försover mig. det är dock mycket sällan. Kände mig också ganska pigg för ovanlighetens skull. Hade skola från 8:30-14:30. Ingen skola nu på resten av veckan och inte följande vecka heller. Mamma brukar förundra sig över vad det egentligen är för skola jag går i, men jag kan lova er att jag har fullt upp med lärdomsprovet nu.... Ska hinna med mycket ännu ikväll. Då robb kommer hem ska vi åka och handla lite mat, jag ska läsa på litteraturen till lp och så ska jag måla taket och ena väggen i köket. Ha det så bra!
 
 

Om helgen som varit

 
Så i fredags när robb kom hem från jobbet hoppade vi i bilen och for norrut till monäs över helgen. Fredagskvällen började sådär bra med lite pussel och fredagsbastu. Det snöade otroligt mycket under natten och hela lördagen, så på lördagsförmiddagen var vi utomhus en hel del och skottade snö.  På eftermiddagen hade vi kalas för mina tvillingsmåsyskon som fyllde 20 år här tidigare i veckan. Mamma hade gjort alldeles för mycket gott. speciellt daimtårtan! På kvällen blev det också snöskottning. Idag har vi varit ut för att kontrollera isen, varit till villan osv. Idag har det visat -23 på termometern i monäs och det hann bli hela -27 grader innan vi for därifrån. -30 visade det på ställen också på vägen hit. Imorgon lovar de också runt -24 grader. Härligt om ni frågar mig ♥
 


Blåmesar är väldigt samarbetsvänliga fotomodeller. Poserar fint och är ju dessutom jättevackra!




Jag & Robb for med pappa ut på isen idag. Ska man envisas med att gå först så hamnar man på bild också hördu pappsen :) Nere vid sjön fanns också en hel del spår av djur: ekorrar, möss, hermelin och sasquatch. Vid villan var det också vackert idag!





Fina iskristaller
 
 


Solen fick man också se idag


 
 
På bilden här ovan är ett minst sagt lustigt fotspår. ett gigantiskt sådant. Mitt fotavtryck till vänster, sasquatch till höger??
Är detta något man borde skicka in till vasabladet ?

Om en helt vanlig torsdag!

 
Halå! ni var många som tittade in igår när jag skrev om att jag planerat en detoxvecka. kul, men ni får gärna lämna avtryck också om ni har några tips. Det var iallafall någon som önskade att jag sedan berättar hur det går, så det kommer jag nog göra sedan när det väl är igång. Idag är jag iallafall ledig, eller det står LP på shemat. Jag hade alarm på nio imorse men steg upp först efter elva. Jag orkar mig inte upp om mornarna. noll energi. Vet inte vad felet är. När jag väl är uppe så är jag hur pigg som helst.. Nå, när jag väl kom mig upp ur sängen så åt jag frukost, lunch och gick sedan till minimani för att hämta ut ett paket i busvädret. passade på att fota mig själv lite snabbt...
 



Såhär ser jag ut idag. Pigg och glad !


 
 
Här har ni iallafall en som gillar vintern! snö och kyla är så härligt tycker jag! dock känns det ju som om det är plusgrader ute idag. svettades ihjäl i vinterjackan. vart försvann dedär 25 minusgraderna som vi hade nyligen? det gillade ju jag ♥ Nå tur att det kommer snö iallafall! 
 
 
 
Lång pannlugg har jag också. borde klippa mig!
 
 



Och så en fin gif-bild på mig




Hämtade som sagt ut ett paket från minimani och det var ett litet paket med produkter från Dermosil som jag beställde för några dagar sedan. Jag gillar verkligen deras produkter. Det jag beställde hem denhär gången var ett fotserum, en natt ansiktsmask, peelande sockor, valnötshandtvål, valnötshandkräm och en valnöts nagelbandsolja på köpet. Deras produkter med valnöt doftar verkligen ljuvligt ♥ Det bästa med deras produkter tycker jag är att de är dermatologiskt framtagna, vilket innebär att de inte är testade på djur! 



 
Som avslutning tänkte jag berätta att jag spontanshoppade en liten smoothiemixer härom dagen. Har testat den två gånger och den är superbra! Det som jag tycker om med den är att behållaren man mixar i är en flaska som man kan lägga en kork på och ta med sig och dricka ur. Dessutom medföljde en extra flaska. Bra inköp nu inför den kommande detoxveckan när det kommer bli en hel del smoothies. 

DETOX

 
 
Sedan flera månader tillbaka har jag gått och tänkt på dethär med detox. Enda sedan Carro skrev om det på sin blogg i höstas har jag velat köra en detox. Nu har jag suttit och läst på (igår och idag) om detox och vad man ska äta och vad man inte får äta under en detox. Det är ju så armadis oklart detdär känner jag nu. På den ena internetsidan står det att det är okej att äta vissa saker medan det på den andra inte är det. Vad ska man egentligen tro på? Så, istället för att grubbla ihjäl sig över det nu har jag lagt upp mitt eget detoxshema med sådant som jag tycker verkar vettigt, med lite hjälp av dessa oändliga internetsidor om detox. Jag tänkte ju inte vara sådär jätte supermega viktig med att reglerna på vad man får äta följs till punkt och pricka heller, jag är iallafall nöjd över det shema jag lagt upp för min detoxvecka! Så nu blir det detox, med start i februari.
 
 
 
 
Varför ska det då lådas vara så bra att detoxa? Det handlar alltså om att rensa kroppen från gifter, toxiner och tungmetaller. Att köra en detox innebär en total nystart för både kroppen och knoppen. Det sägs att detox är bra för att man blir piggare, gladare och får mer energi. dopamin och serotonin balanseras i kroppen, vilket är två "må-bra" hormoner. Cellerna repareras och förnyas, ämnesomsättningen och förbränningen förbättras. Immunförsvaret blir starkare och man motverkar sjukdomar. Håret och huden blir bättre - huden blir slätare och håret vackrare. Magen och tarmarna börjar fungera bättre och man får bättre tarmflora. Förutom detta påstås också sömnen bli bättre och stressen minskar. Och eftersom jag kommer göra detoxen på egen hand kommer jag också spara en hel del pengar istället för att betala en hel förmögenhet. Äta får jag också göra ! Jag skulle helt enkelt inte ha råd med något "program"
 
Och varför tänker just jag köra en detoxvecka? Jo för att återställa kroppen. Jag har ätit så mycket onyttigt nu den senaste tiden så jag känner att det är dags att göra något snällt för min kropp. Min mage är pösig och uppsvälld dagarna i ända, så det är en annan orsak varför just jag vill detoxa. i en hel vecka dessutom. Vissa detoxar under en helg, vissa detoxar en hel vecka och vissa en hel månad. för mig tror jag det räcker med en vecka. Berätta gärna era erfarenheter om detox!
 
 
 
Kan eventuellt ändra beroende på dagen. Bra att ha något att utgå från iallafall tycker jag. Ifall någon undrar så har jag tänkt använda mig av soyamjölk och kokosmjölk när jag gör smoothies och chiapudding. När jag gör soppor tänker jag använda mig av havre eller soyagrädde. Hojta gärna till om ni ser något ni tycker jag kan ändra på i mitt shema! 
 

Något att se fram emot

 
Nu på onsdag börjar skolan och det är som sagt dags att börja skriva på LP nu så att vi får det klart nu på vårterminen. det ska vi nog klara! som lite avslappning i början av vårterminen och som lite vintersemester från jobbet för robb så har vi bokat en liten resa och vi åker nästa veckas torsdag! Vi ska till Ruka och har bokat rum på rantasipi rukahovi. vi tog en "svit" med bastu för lite extra lyx. åh vad härligt det kommer att vara med bastu efter att ha varit ute i backarna hela dagarna! Det bästa är ju helt klart att få börja dagen med hotellfrukost ♥
 
 
Det ska bli så roligt! som jag sagt tidigare: det är viktigt att ha något att se framemot :)

CHIAFRÖN


Jag har nyligen börjat äta chiafrön. De ska tydligen vara bra på många olika vis och ska till och med kunna motverka cancer enligt vissa internetsidor. Av mina chiafrön gör jag chiapudding och har också i planerna att använda dem i eget fröknäcke nör jag kommer mig för det. På instagram la jag idag en bild på min chiapudding som jag åt till mellanmål idag och skrev också att jag gärna vill höra hur andra gör sina chiapuddingar. Så nu vill jag jättegärna höra hur ni gör, hur smaksätter ni era puddingar, vilken mjölk använder du? hur använder du dina chiafrön? Vad har ni för grundrecept? Berätta! Nu när jag gjort chiapudding två gånger så har jag använt mig av 1 dl kokosmjölk och 1 dl vanlig lättmjölk + 2 matskedar chiafrön. Det blir iallafall jättegott ♥


 
 
Här är en artikel om 10 saker man bör veta om chiafrön och här är en artikel om varför man ska äta chiafrön varje dag. Här under har jag kopierat en lista från må bra som har listat 8 anledningar att äta chiafrön
 
 

Det senaste

 
Bloggen har verkligen inte varit prioritering #1 den senaste veckan (inte för att den nångång är det men) och det har varit jätteskönt! Jag har varit hemma hos mamma och pappa halva veckan och glömde såklart kameran här i Vasa. Jag hade annars haft en hel hög med bilder att visa eftersom det funnits flera tillfällen jag velat fota. Det får bli en annan dag istället. Kanske imorgon, för jag är verkligen fotosugen!
 
I måndags och i tisdags var jag på tandläkarbesök, jag har hunnit vara till villan en sväng, i onsdags fyllde Jennifer år och vi var dit en sväng på kvällen. Jag fortsatte sedan vidare mot Vasa samma kväll. Jag har jullov ännu och har jobbat både torsdagmorgon, imorse och ännu imorgonkväll ska jag jobba. Förutom det har jag pusselbyggande på gång, jag har varit på mellandagsrea utan resultat, jag har städat bort julen, cyklat i -30 grader, badat badkar och haft det bra. Det gäller att ta det lugnt nu innan vårterminen startar och allt vad den innebär....
 
Första föreläsningen i skolan detta år är inkommande onsdag. Borde man kanske anmäla sig till kurserna? Annars kommer jag ha väldigt många "lediga" dagar under hela vårterminen. Lediga dagarna är dock reserverade för LP (lärdomsprov) som ska skrivas klart nu under våren, godkännas och presenteras. På måndag ska jag träffa mina skrivkompanjoner för att komma överens om vem som ska skriva vad. Spännande
 
 
Två bilder från villan en kylig vintereftermiddag / Jennifers tulpanbukett
 
 
Det senaste på min instagram: Pusselbyggande / Piff och Puff / Nyårsraketer i Vasa
 

Dagens filmtips!

 

Serietips: The Whispers

 
 
Har börjat se en ny serie som jag hittade härom dagen. The Whispers heter den och är riktigt riktigt spännande! Rekommenderar verkligen alla att se den. här är en trailer: