Att få hem mammalådan!

 
För någon vecka sedan fick jag hem Mammalådan, eller Moderskapsförpackningen 2019. Den innehåller så mycket fint som kommer passa så bra till vår efterlängtade lillebror. Moderskapsförpackningen 2017 var nog väldigt bra den också, som jag fick då jag väntade Isabelle, men det är nästan så att jag fastnade mer för klädesplaggen i den senaste lådan. 
 

I lådan 2019 finns så många fina bodys att jag inte kunde välja ut ens en favorit. och alla var i så mjukt och skönt material. längtar tills jag får börja vika och hänga in lillebrors kläder i hans egna garderob i hans eget rum ♥ Det är alltid lika spännande att få hem mammalådan. Isabelle ville mer än gärna vara med och gå igenom allt hon också och då lådan var tom satte hon sig i den och lekte med gosedjuret.

 

Isabelle 1½ år - 1 år 11 månader

Bilderna i inlägget blev fotade i November 2019, då Isabelle var 1½ år gammal!

 

Om bara lite mindre än en månad blir Isabelle 2 år och jag tänkte att det kan vara kul (mest för mig kanske) att kunna se tillbaka på hur det var halvåret innan 2 årsdagen. Har tänkte skriva inlägget länge redan men det har bara inte blivit av (har kanske prioriterat annat än bloggen) och ett sånthär inlägg brukar faktiskt ta en liten tid att få nerskrivet. Till en början skulle jag bara skriva en 1½ års uppdatering, men vartefter månaderna har gått tycker jag idag det går lika bra med en "halvåret innan tvåårsdagen- inlägg"


På 1 ½ årskontrollen vid rådgivningen vägde Isabelle 11 kg och var 82 cm lång. Allt såg även bra ut på läkargranskningen som var då. Isabelle har en längre tid använt storlek 86 i klädväg och det går nog ännu att använda. En del plagg i storlek 92 används nu men många är för långa i ärmarna. gissar att 86 är en storlek barn har en längre tid och storlek 92 äe kanske mer passande i sommar eller mot hösten. Något annat som växer mycket är hennes hår. Det har blivit så långt om man jämför med ett halvt år tillbaks.

 
Utvecklingen!
 
Isabelle har utvecklats så mycket det senaste halvåret. För ett halvt år sedan sade hon några enstaka ord men kunde nog göra sig förstådd genom att visa och göra olika ljud. Hon förstod vad vi diskuterade och kunde som exempel hämta en viss figur om vi frågade efter den, hon var duktig på djurljud och hur andra saker låter, hon börja visa intresse på att bygga torn av klossar, lösa pussel  tex. Stort intresse för böcker fick hon också där mellan 1 år och 1 ½ år. Det har hon fortfarande! Idag, 1 år och 11 månader gammal, har hon ett ganska stort ordförråd, pratar sedan någon månad tillbaks i fler-ords meningar och gör sig lätt förstådd (åtminstone vi förstår det mesta av vad hon pratar). Såklart kommer lite egna påhittade ord mellan de ord hon kan ibland också, tex då hon leker. Det är så roligt då man faktiskt kan hålla en enkel diskussion tillsammans med henne och vi kan förstå varandra! Hon är också snabb på att uppmärksamma hur vi gör, eller från youtubevideor. Det är kul att se. För någon månad tillbaka börja Isabelle också säga sitt namn (Bell säger hon då) ♥

För en tid sen har hon också börjat säga "min" om sina saker och håller hårt i dem. Haha! Hon är också otroligt hjälpsam och tycker om att vara delaktig i olika sysslor här hemma, tex. städning och matlagning. Sen då hon hjälpt till med maten kan hon leka i sitt leksakskök att hon kokar och gör mat och bjuder till oss. Duplo är också en stor favorit här hemma hos oss när det kommer till leksaker. Ganska nyligen upptäckte jag även att Isabelle börjat förstå sig mer på andras känslor. Tex. om vi säger att vi har ont någonstans så kommer hon och blåser, om vi säger att vi känner oss ledsna så tittar hon lite gulligt på en och pajar på ryggen och då jag nyligen var förkyld och mådde lite sämre en dag så kom hon och paja mig på magen och var gullig. "Dejj" är också något nytt här hemma och betyder Älskar dig. det kan hon säga till oss eller till piff och puff ibland ♥ Tack och varsågod är hon också bra på.
 
Vad mer har hänt när det kommer till Isabelles utveckling det senaste halvåret? (Det är väl just pga glömska man gärna dokumenterar dehär sakerna. Så glad att ha att titta tillbaka på om ett år eller två.) Isabelle älskar att få fara till lekparken (eepappen) och gunga o rutcha o klättra, att leka i dockhuset vid mommos och moffas, att fara ut och cykla, att leka med sina leksaker hemma och att hjälpa till med alltmöjligt. Däremellan vill hon gärna vara i fammen (hammi) och vara nära och mysa en stund. Inte mig emot! 
 
Pottan! den började vi ju introducera där strax innan ettårsdagen. Till en början bara på morgon, men vartefter har det varit potta efter lunch, före vila, efter vila, efter middag och efter kvällsgröt.. Så här hos oss har vi inte haft många kakkablöjor det senaste året skulle jag vilja säga. Åtminstone inte det senaste halvåret. Först sade hon ju inte till när hon kände behov av att sitta på pottan, utan vi la henne dit. För någon månad tillbaka börja hon säga till när hon behövde göra nummer två, säger till oss, springer och tar fram pottan och gör sitt behov. 
 
Isabelle har nattats och sovit i vårt sovrum sedan dag ett tills förra helgen. Vi har för kanske en månad sen lyft in en växasäng till hennes rum och under helgen bestämde vi bara att vi börjar testa ha henne att sova i eget rum från och med nu. Första kvällen var hon lite fundersam men sen har hon bara tyckt om att få sova i eget rum i en större säng. Nätterna är fortfarande väldigt varierande. Hon somnar oftast kl 21, första natten kom hon till vår säng kl 03, andra natten kl 08, tredje natten 04.30 och inatt kom hon redan kl 02. Förhoppningsvis börjar hon sova längre och längre turer i sin egen säng med tiden. Så, det är väl det allra senaste vad gäller hennes "utveckling" om det ens hör dit..

 
Rutiner. Runt juletider var vi alla väldigt morgontrötta och sov läänge på förmiddagen, till kl 11 ibland. Så, efter att ha haft lite strul med nattandet en längre tid testade vi att först korta av dagsvilan, sen att inte sova dagsvila alls men att ta det lugnt och läsa bok istället. Det ledde till att hon somnade tidigare på kvällen bums efter godnattsaga och mjölkflaskan. Sedan dess har hon bara sovit dagsvila om hon vaknat innan kl 9 på morgonen, vilket inte hänt allt för ofta. Eller också om vi åkt med bil någonstans så kan hon somna i bilen sent på eftermidagen. Det har ändå gått riktigt bra tycker jag. Det känns som att vi hinner umgås mycket mer och hitta på saker tillsammans nu då hon inte sover dagsvila lika ofta längre. 
 
Våra dagar ser oftast ut som följande: Vi vaknar kl ca 09.30, myser i sängen, potta morgontvätt och påklädning, frukost och lekstund inne. Lunch kl 11.30/12:00. Isabelle har en längre tid ätit samma mat som vi äter. I och med att hon fått fler tänder behöver inte maten mixas längre (skönt). Efter lunch leker vi inne en stund och far sedan ut och hittar på något. Vi är ut allt mellan 1-3 timmar beroende på väder. Vi cyklar eller far ut och gå med vagnen, är till lekparken eller bara hemma vid sandlådan, åkt pulka och rattkälke en del nu i vinter.. Ca 15- tiden äter vi mellanmål och vilar en stund, läser böcker innan pappa kommer hem från jobbet. Lekstund, Middag kl 17/18, Lekstund.. Kl 19.30/20 Kvällsgröt, bada, pyjamasdags och Nattning. Somnar oftast mellan 20.45 och 21 men med minsta lilla sovstund på dagen kan det ta mot 22 innan hon somnat. Så att, så ser våra dagar ut just nu med en snart tvååring :)

Projekt vindsvåning 2019 del 5


Här kan man se förra uppdateringen om projekt vindsvåning

 
Här har det hänt en del sedan förra uppdateringen. I dagsläget har vi också alla lister på plats och alla lampor och uttag är kopplade.. men tänkte att vi sparar det till allra sista uppdateringen - när allt är klart! Som ni ser har det kommit upp både tapeter och blivit lagt vinylgolv. En dörr till förrådet är också på sin plats. Förhoppningsvis tar det inte länge nu innan allt är klart så vi kan börja inreda och framförallt tömma kontoret! Bilden ovan är fotad från kontoret mot tv rummet och förrådet.
 
 
Bilden är fotad från tv rummet mot trappan och det blivande kontoret. 
 
 
I nästa uppdatering kommer här både finnas hyllförvaring och byrå i förrådet, tv bänk, tv, soffa och fåtölj i tv rummet, två arbetsbort i kontoret och förhoppningsvis även kontorets förvaringshyllor!
 

Gravidlistan 2018 vs 2020

1. Vilken vecka är du i nu?
2018 - Har nyss gått in i vecka 25 (24+2) och funderar hur tiden kan gå så snabbt men samtidigt så långsamt?
2020 - Gick in i vecka 27 idag (26 + 0) och det är under 100 dagar kvar till BF eller ungefär 3 månader kvar.. hur har det gått så fort? 

2. När är du beräknad?
2018 - 13 Maj 2018, så det är ännu en lång väntan kvar
2020 - 9 Juli 2020 och kom på idag att det bara är några ynka månader kvar. 3 månader går superfort!

3. När fick du reda på att du var gravid?
2018 - Den tredje September 2017 plussade jag äntligen. Hade då gått mellan hopp och förtvivlan flera månader redan så vågade ju inte hoppas att det skulle ta sig fast det ju gjorde det.
2020 - Den 30 Oktober 2019 plussade jag, var INTE beredd på att det skulle gå så fort.

4. När och hur berättade du för din partner att du var gravid?
2018 - Tänkte till en början att vi skulle testa tillsammans men under tiden Robb stod och grillade smög jag in och testade (fast bim inte hade varit än.. pga lång cykel) och så gick jag ut alldeles skakig och visade det starka plusset och lika glad som jag var han såklart.
2020 - Ärligt talat så minns ingen av oss hur jag berättade för honom! endera var det så att jag och Isabelle gjorde något kort eller så visade jag bara testet :D Såntdär borde man väl egentligen lägga på minnet, eller?

5. Hur gamla var du och din partner och hur länge hade ni varit tillsammans?
2018 - 26 år gamla båda två och vi hade då varit tillsammans lite mer än 11 år
2020 - 28 år gamla båda två, gifta och varit tillsammans i 13 år, 14 år nu till sommaren.

6. Mådde du mycket illa i början?
2018 - Från vecka 8-13 spydde jag nästan varje dag 1 gång..
2020 - Ooja! Vecka 7-18 höll illamåendet i sig. spydde ibland 3 gånger per dag, vissa dagar inget alls, men jag har nog spytt tillräckligt kan jag säga!

7. Är du känslig?
2018 - Är en väldigt känslig person redan sen innan graviditeten, så nu är jag väl nog extra känslig kan man väl säga.
2020 - Som jag svarade åt 2018 är jag annars en känslig person men är nog extra känslig som gravid. Enligt min man har jag en del humörsvängningar också, vad han menar med det vet jag inte riktigt :D

 Ultraljud vecka 21

8. När kände du bebisens första sparkar?
2018 - Innan vecka 18 började jag nog känna lite fladder men tydligare efter den tjugonde veckan.
2020 - Börja nog känna något tidigare än förra gången denhär graviditeten. kan förstås bero på att jag har moderkakan i bakvägg denna gång och framvägg förra gången. Vecka 18 kände jag nog tydliga rörelser. Nu bökar babyn på för fullt där inne.

9. Är du ofta orolig?
2018 - Nej inte egentligen. ibland oroar man ju sig för att något ska hända bebisen eller nåt sånt.
2020 - Jag har egentligen inte kännt någon oro alls. Har mest varit orolig över hur Isabelle ska reagera på sitt lillasyskon, hur det ska bli med två små hemma och nu i coronatider blir man ju lite orolig över att inte få ha med sig sin partner på förlossningen.. tänk om jag ska ligga där helt utan någon trygg person att krama om. nog för att jag skulle klara det men man vill ju nog helst ha med sig en trygg person!

10. Har du fått bristningar?
2018 - Inget på magen men brösten har fått ta den smällen istället.
2020 - Har kvar bristningar både på brösten och magen från förra graviditeten så att..

11. Hur många ultraljud har du gjort?
2018 - Fyra stycken. Ett tidigt i vecka 6 för att kontrollera att det verkligen finns ett foster denna graviditet och så ville farbror doktorn att jag skulle komma tillbaka så det blev ett till i vecka 9. Sen har jag varit på rutinultra i vecka 13 och i vecka 21. Allt har sett bra ut på alla ultraljud
2020 - Tre ultraljud. ett tidigt i vecka 8 för att se att det finns ett liv där inne. Ultraljud vecka 13 och vecka 21!

12. Vet du vad det blir för kön?
2018 - Det är en liten tös som buffar i min mage
2020 - Vi ska få en liten son, Isabelle får en liten lillebror ♥ känns superroligt!

 

13. Hur vill du att förlossningen ska se ut?
2018 - Har inte hunnit fundera så långt men vi siktar väl på en vaginal förlossning, jag tar emot smärtlindring om jag tycker det behövs, förlossningen behöver helst inte dra ut på tiden allt för mycket och så har jag under hela graviditeten tänkt att jag ska lita på mig själv och min kropp att den vet vad som ska göras.
2020 - Jag vill gärna att den ska vara rätt så lik förra förlossningen. Vaginal förlossning, epidural, att det går lagom snabbt och att allt bara går bra. Så vill jag ju såklart att Robb ska vara med mig hela tiden undetr förlossningen och denhär gången skulle jag gärna testa ligga i badet, men inte föda i badet tror jag. 

14. Vilka är dina favoritkläder?
2018 - Pyjamas!
2020 - Åh, pyjamas eller mjukiskläder. 

15. Vad äter du mest/minst sugen på att äta?
2018 - Äter en hel del smörgåsar och massor med frukt, yoghurt och andra mjölkprodukter. Någon biff eller schnitzel är inget som faller mig i smaken alls..
2020 - Äter nog det mesta. Till en början var inte aptiten så stor men nu har jag inte så stor skillnad på maträtter mer. smörgåsar och yoghurt går det mycket av åtminstone.


Den första tiden av graviditeten

Bild från 30 Oktober 2019.
 
Det var verkligen blandade känslor jag gick omkring med i många veckor i början av denhär graviditeten vi befinner oss i just nu. Det var ett par riktigt tuffa veckor med många känslor, tankar, funderingar. Från att i ena stunden känna så stor glädje över graviditeten till att i nästa stund vara helt upp och ner och oförberedd på allt (kändes det som då). Att få ett plus på graviditetstestet är alltid en stor glädje och lycka, även denna gång. Men när tröttheten och morgonillamåendet slog till i gravidvecka 7 var jag allt annat än glad. ( I vecka 8 var vi på ett första privat ultraljud för att få se att det finns ett liv där inne )
 
Illamåendet och tröttheten gjorde att jag kände mig dålig som mamma till Isabelle, eftersom jag inte orkade vara den mamma jag varit innan. Helst av allt hade jag bara velat ligga på soffan, dra täcket över mig och sova dagarna igenom, men det går ju inte riktigt med en då 1 ½ åring i huset som kräver sin uppmärksamhet. Fy vilket dåligt samvete jag hade under dehär veckorna när jag mådde som sämst och var som tröttast. Jag grät en del och funderade om dethär verkligen var rätt. Alltså inte rätt beslut men rätt för Isabelles skull. Hon är ju ändå så liten än - tänk om hon blir jätteledsen över att få ett syskon, ett syskon som också behöver uppmärksamhet och närhet av hennes mamma. Tänk om hon känner sig utanför då och många andra tänk-om tankar som jag inte kommer på just nu vilka de var.
 
Jag har märkt av en del saker som varit annorlunda med denhär graviditeten och då jag var gravid med Isabelle. Bland annat min aptit. Jag har under tiden jag mådde som sämst haft så dålig aptit och levde på några enstaka saker dag ut och dag in i flera veckors tid, havregrynsgröt, nudlar, smörgås med ost och yoghurt. Jag var inte alls sugen på varma måltider, även om det nog slank ner något sånt mellan varven också då jag hade bättre dagar. Jag minns inte att det var så med Isabelle i magen. En annan sak var att då morgonillamåendet gick om på dagarna så blev jag otroligt hungrig istället - inte så enkelt med noll aptit det. Jag kände mig ständigt hungrig. illamåendet har också varit annorlunda om jag jämför med illamåendet jag hade då jag väntade Isabelle. Då märkte jag när morgonillamåendet gick över lättare + att det gick om fortare (vecka 7-13). Denna gång började morgonillamåendet i vecka 7 och höll i sig till ca vecka 18 och även om det var några dagar utan illamående då också så var nog dagarna med uppkastningar fler. Med Isabelle i magen mådde jag bara illa på morgonen, denhär gången hade jag några enstaka veckor då jag kunde vara illamående på kvällarna också...
 
Bild från ultraljud i vecka 13
 
Den värsta tröttheten gav iallafall med sig där efter 13 veckor, vilket kändes superbra. Äntligen orkade jag lite mer även om morgonillamåendet höll i sig fortfarande. När illamåendet började lätta där kring vecka 18 kunde jag äntligen börja känna mer glädje över graviditeten och börja njuta mer och känna mig tacksam av att få vara gravid en gång till. Missförstå mig inte, tacksam har jag nog varit hela tiden innerst inne men att också få känna det nu. Innan hade jag mest lejdon av allt. 
 
Jag har varit otroligt dålig att dokumentera denhär graviditeten också. Inte många magbilder finns att se på heller. Men saken är ju den att veckorna går så fort och med en snart tvååring i huset så finns det inte så mycket tid över att fundera på graviditeten. Men lite magbilder ska jag nog ta så småningom. Befinner mig i skrivandets stund i vecka 27. Mer graviduppdatering kommer inom kort :)

Norrsken 31 Mars

 
Då snön yrde runt husknuten igår morse hade man inte trott att det skulle bli så fint norrsken på kvällen som det blev. Enligt prognosen verkade det iallafall som jag hade en god chans att se norrskenet. Körde ut till Andra sjön 21.30 och möttes av dramatiska moln som for snabbt över himmlen. Det klarnade upp allt mer och där runt 22.30 försvann alla moln när norrskenet gjorde entré på natthimlen. Jag är så glad att jag åtminstone en gång i vår kom mig ut och ta lite bilder ( på grund av lathet och preggofierad.. jag har verkligen passat bäst i soffan i pyjamas om kvällarna). Här kommer iallafall några exempel på vad jag fick se igårkväll.
 
 
I väntan på norrskenet
 
 
Molnen tillsammans med månen skapade en dramatisk natthimmel
 
 
Sedan kom norrskenet och alla moln bara försvann..
 
 
Norrskenet är minst sagt otroligt. Att det i någon minut kan explodera i den finaste dans över natthimlen, till att i nästa stund försvinna bara sådär - för att sedan komma tillbaka och dansa en stund till. Så betedde sig norrskenet igår. 
 
 
Jag nöjde mig med 30 minuters fotograferande av norrskenet för att sen åka hem och gå igenom alla bilder.