Sommsarlistan 2016

 

Vilka är de tre första sakerna du kommer att tänka på när du hör ordet SOMMAR?

Glass, Villan och båtutflykter!

 

Vilken smak på glassen beställer du?
Mangomelon är en ny stor favorit hos mig. finns inte det blir det choklad eller brownie.


Sia eller Ingman?
Sia är nog godast, men egentligen har jag inte så stor skillnad när jag väl är glassnål! haha 


Var tillbringar du helst din lediga kväll?
På en låång cykaltur i Vasa, vid villan, med familjen, med kameran ute i naturen..

 

 

Ska du gå på student- eller examenskalas?
Ja faktiskt! mina tvillingsmåsykon har examenskalas inkommande fredag :)

Smörgåstårta – najs eller bajs?
Najs, bara den är gjord av mig. har inte smakat EN god smörgåstårta som någon annan gjort, hehe..


Vad hittar man dig en regnig dag?
Det kan faktiskt var abåde inomhus och utomhus. älskar regnet, speciellt sommartid. men, troligtvis sitter jag nog inne och bara tar det lugnt, eller på balkongen i vasa eller i uteplatsen i monäs. eller vid villan!

Var och hur firar du midsommar?
Detta år jobbar jag midsommarhelgen, tyvärr. annars hade jag nog spenderat den med familjen på villan eller med kompisar.

 

 

Vilken blir årets sommarplåga?
Har inte hunnit lyssna på så mycket musik den senaste veckan, så jag återkommer med ett svar en annan gång,


Vilket är ditt bästa tips för att koppla av i sommar?

Tillbringa tid vid villan, om du har en :) havet är ett bra hjälpmedel vid avslappning för mig!

Ska du resa någonstans i sommar?
Till Åland, längtar som ett tok!! .. och vem vet till Norge kanske?

 

Ska du sommarjobba – eller har du semester?
Fortsätter att jobba vid mitt älskade Fylgia :)

 

Den ultimata sommarmaten för mig är...
Grillat, massor med grillat! nypotatis ♥ goda bakverk med grädde och massor med bär, speciellt jordgubbar!

 

 

När tar du det första doppet?
Inte riktigt än. det måste nog vara lite mer värme i vattnet först. men, jag brukar nog våga doppa mig ganska snabbt. speciellt om vi badar badtunna.

 

Beskriv din idyllsommar.
Värme och sol, båtutflykter och fina solnedgångar och massor med fotoutflykter till fina platser. en resa till Åland, glass och villahäng med familj och vänner!

 

Avslutningsvis: nämn tre saker du ser fram emot med sommaren 2016!
1. Åland 22-27 juli !
2. Att vara mycket vid villan och umgås med både vänner och familj
3. Att börja planera och fundera mer med vad som komma skall inom snar framtid ♥

 

Listan kopierade jag från Karolinas blogg!


Två veckor i monäs


Här ekar det tomt, tyvärr. tråkigt men sant. efter mitt senaste inlägg har jag hunnit vara och cykla 25 kilometer, det blev helg och två jobbskiften, både lördag och söndag. med andra ord spenderade vi den helgen i Vasa. På måndag hoppade jag och katterna i bilen och for norrut, hit till monäs, där jag spenderat hela veckan tillsammans med familjen. + hela inkommande vecka kommer spenderas här eftersom det blir dags för examensfest och allt möjligt sånt, så att sånt är på gång just nu. har pysslat varje kväll med olika saker, bland annat gjort ett jordgubbsland vid villan, pysslat på mycket annars vid villan, pysslat på här hemma och varit till både jeppis och nykaabi denna vecka. imorgon är planerna att klippa gräs, städa lite och fara till villan en sväng igen. det nalkas 25 års kalas på söndag nämligen! gissa vem som fyller år :)

Sista bilderna på mina fina vitsippor i lunden i vasa :) meeen, blombilderna är inte slut än! 

Fototillbehör: Cirkulärt polarisationsfilter

Inlägget är ett samarbete med kamda.se

Ange "Lindablogg" i kassan och få 10 % rabatt när du köper dina fototillbehör hos Kamda. koden gäller t.o.m. den 30e maj
 
"Kamda vill erbjuda fototillbehör till låga priser och bra kvalité.
Vi vill kunna erbjuda dig som nybörjare eller den mer erfarne fotografen tillbehör att utvecklas med kameran!"
 
För någon vecka tillbaka blev jag kontaktad av kamda om jag ville göra ett samarbete med dom. Självklart tackade jag ja. vem vill inte testa nya fotoprylar, liksom? Kamda säljer fototillbehör såsom filter, linser, stativ, väskor, studio- och videotillbehör och mycket mer. Den första fotoprylen jag testar är ett cirkulärt polarisationsfilter/ cpl- filter av märket Haida. Jag valde ett 67 mm filter så att det skulle passa mitt Tamron 28-75mm /2,8. Filtret finns i allt från 37mm - 86mm. Exempelbilderna under har samma inställningar och är helt oredigerade
 

Tamron 28-75/ f2,8 | ISO 200 | 1/60 sek
 
 
Vad är ett cirkulärt polarisationsfilter och hur används det?
 
Polarisationsfiltret tar bort eller minskar på oönskade reflektioner från t.ex. vatten, glas och metallytor. det ger också bilden en mer rättvis färg och förbättrar dessutom kontrasten i bilden. Polarisationsfiltret används främst vid landskapsfotograferingar, speciellt sommartid när solen skiner starkt.Filtret skruvar man på objektivet precis som med ett uv-filter. med cirkulärt menas att filtret går att rotera och genom att titta i sökaren och rotera samtidigt så ser man vad filtret gör. till en början kan det vara lite invecklat men man får snabbt in knixen. det gäller att pröva sig fram för att få det resultat man vill!
 
 

Tamron 28-75 /f2,8 | ISO 200 | 1/100 sek


Första intrycket av själva filtret var att det kändes väldigt stabilt och välgjort. Jag har alltid tyckt att Haidas filter är bra. Jag har aldrig tidigare testat ett Polarisationsfilter och var därmed väldigt ivrig på att få testa det. Till en början var det lite svårt men såfort man fick in knixen så såg man vilken stor skillnad det blev med och utan filtret. Eftersom jag fotar väldigt mycket landskapsbilder så kommer jag absolut använda polarisationsfiltret alla gånger, just för att man får en mycket rättvisare färg i bilderna och ökad kontrast, vilket jag gillar. Jag är också ivrig på att få testa det på eventuellt något vattenfall, eftersom man tack vare polarisationsfiltret kan ha längre slutartid när man fotar i dagsljus, vilket behövs för att få dendär rätta effekten i bilder med rinnande vatten.
 
Som jag nämnde är dessa bilder helt oredigerade för att tydligt se skillnaderna, men framöver kommer jag nog efterbehandla bilder som jag fotar med polarisationsfiltret, till exempel att ännu ljusa upp vissa partier, ytterligare ge mer färg och kontrast. men, är man inte en person som efterbehandlar sina bilder så hjälper filtret verkligen till en del. enda minuset som jag kan komma på nu är att om man, som i mitt fall, har filtret på ett objektiv där vinjettering förekommer, så förstärks ju den med filtret. men, det är i och för sig lättkorrigerat.
 
 
 Tamron 28-75 /f2,8 | ISO 200 | 125 sek
 

En helvetes dag

 
Denhär dagen, dethär sommarlovet, började verkligen inte bra. magafari, we meet again after all these years. och hur kunde jag få det då, jo det fälas på jobbet, där jag var i måndags, så att. redan igår kände jag mig lite hängig och inatt slog det till. vaknade vid 4 av att jag mådde såå illa och därifrån kan nog alla lista ut vad som hände näst. magafari. det var verkligen många år sedan jag hade det sist och jag har inte saknat det det minsta. helt mörbultad har jag legat kvar i sängen tills ungefär kl 14 då jag steg upp och duschade. sedan dess har jag legat i soffan framtills ungefär kl 19, då jag försökte få i mig lite bananplättar. lite bättre mår jag, men man ska inte ropa hej för snabbt. hungrig som sjutton men ids inte proppa i mig för mycket på en gång. hoppas verkligen att detta går över snabbt och att robb inte drabbas. men man ska väl inte hoppas för mycket. har iallafall kommit mig så långt nu att jag sitter vid datorn och skriver, dessutom borde jag göra en artikel + ett blogginlägg som handlar om fotoprylar, intressant va?! men det tar jag nog itu med imorgon. 
 
Idag hade jag egentligen varit i skolan och firat tre av mina klasskompisar som utexamineras nu i vår. de skulle bjuda på kaffe och tilltugg, sedan skulle flera utav oss ut på lunch, för vi kommer inte träffas på en lång stund. tråkigt då att jag måste vara sjuk. typiskt! nu ska jag bara fortsätta vila bort detta eländiga magafar och så blir det väl att gå och lägga sig i sängen så småningom. Hoppas ni andra får vara friska!

Vitsippor

 

Varit norröver några dagar

 
Efter att jag och robb var på ett möte i nykaabi i onsdags så lämnade jag här norröver medans robb for tillbaks till vasa för att arbeta ännu två dagar. jag och lillasyster therese tog tag i ett projekt vid villan redan på onsdagkväll och gjorde det klart igår: projekt grönsaksland. pappa gjorde lådor och jag och lillasyster fyllde i med gammalt gräsklipp och jord. I en bänk la vi potatis och i den andra har vi rödlöl, sallad, morot, persilja och dill. En bild på det kommer i ett senare skede. det blev jättefint, så nu hoppas vi bara att det spricker upp där också.Onsdagskvällen bjöd på en såhär fin solnedgång:
 
 
Idag har jag städat hela huset i monäs. det passade bra med inomhussysslor idag eftersom det regnade lite mellan varven. efter kvällsmaten for jag och robb till kovjoki, där vi kommer spendera helgen. Just nu sitter jag och skriver på ett skolarbete och efter det tänkte jag se senaste avsnittet av vampire diaries! Hoppas alla haft en fin dag. vi hörs!

UNBOXING LIVBOX | Maj

Inlägget är ett samarbete med LivBox

 
Igår hämtade jag upp ett spännande paket från posten, inget mindre än en livbox. En riktig överraskningsbox om ni frågar mig, eftersom jag knappt kunder vänta med att öppna den för att se vad som fanns där i. I boxen fanns så mycket fina saker som verkligen kommer att komma till nytta. En av sakerna i boxen är snart uppanvänt, kan ni gissa vad?





När jag öppnade boxen möttes jag först av en fin liten lapp med en hälsning på och därefter rosa papper. perfekt början... 





.. Och vilka fina produkter som var där i! En "creme care facial cleansing wipes" från Nivea. En "pure ISM anti-green shampoo" från Cutrin. En "Professional texturizing spray" från Biozell. En "Visibly clear, correct & perfect cc-cream" från Neutrogena. Skonsamma hårsnuddar från Ibero. En "aroma sensations, feel the massage showergel" från Palmolive och sist men inte minst En vitchoklad med hallon i från Panda. den var supergod.. och snart uppäten!


 
 
Tänk att få såhär mycket fint i en box för bara 16.90 €/månad. lyx!
På livbox.fi kan du också beställa hem en box. såå ivrig efter att få veta vad junimånads box inehåller ♥ 
Ange "lindasblogg" i kassan så får du 3€ rabatt på din första livbox, den blir alltså att kosta 13.90 istället för 16.90! (gäller t.o.m. 19.5.2016)
 
 
Det blev en kort video också. tyvärr är det något som bråkar med redigeringsprogrammet, så det kan haka sig lite.

Vilken bra början på veckan

 
Jag kan inte riktigt förstå det, det känns som igår när vi satt och försökte hinna göra allt klart inför första deadlinen i mitten av april. och vi lyckades. det har varit mycket arbete, mycket mailande hit och dit, försöka hitta gemensamma lediga dagar i kalendern, men kul har det varit och framförallt intressant och lärorikt att skriva det arbete vi har skrivit. Igår presenterade vi lärdomsprovet och idag har vi skrivit mognadsprov samt gjort några korrigeringar till i arbetet. Nu finns det uppe på Theseus för alla intresserade att ta del av. tänk he! HÄR finns det att läsas ifall man känner för det.
 



Med andra ord börjar man se ljuset i tunneln nu. Bara en fördjupningsuppgift kvar i vår så blir det sommarlov.





Fina vitsippor





Det grönskar





Det grönskar ännu mer...





Ihelgen var vi ut på årets första båttur i solnedgången.


 
 
Magiskt
 
 
 
 
Sommaren smyger sig på. 

Mattips: Fyllda paprikor + recept

 


Smakar underbart, enkla att göra. psst, allra bäst är de med litelite tuggmotstånd, så ha inte paprikorna för länge i ugnen.


 

Tre bilder från en torsdag

 
Igår hade vi tent i leadership- kursen. verkligen skönt att ha den över och förhoppningsvis blir man godkänd också. Idag har jag varit ledig men har spenderat hela eftermiddagen med mina medskribenter i lp. Vi har gjort klart presentationen samt opponentberättelsen. har jag annars sagt att vi presenterar vårt lärdomsprov NU på måndag? gissa vem som kommer vara nervös alltså. men känner mig rätt så förberedd så det ska nog gå bra. vilken lättnad det kommer vara efteråt.. nåja. mer om känslan efter presentationen på måndag. Nu tar vi helg, men först ska jag bara jobba ett morgonskifte så åker vi sedan till monäs över helgen. så härligt det ska bli!
 




Vitsipporna har börjat blomma i lunden nu. gissa vem som kommer krypa runt där med macrot nästa vecka?

 



Dagens humör: blåvit randigt, dagens klädsel: glad. eller var det tvärt om?


 
Ett bra avslut på dagen. en 10 kilometers cykeltur i det soliga vårvädret och första lösglassen vid vattnet
Hoppas alla har haft en fin dag!
 

Sommarfint på balkongen

 
 

Idag gjorde jag det mysigt på balkongen med lite blommor. Nymålat balkonggolv har vi också, i en mörkare nyans än förr - såå fint!

 



Köpte rosor och lavendel från plantagen som får stå på balkongbordet









Älskade spaljévägg! så fint med mina örter där tycker jag. 


 
Örterna - bara att skölja av och använda. Nu saknas bara kattgräset som måste sås, jordgubbsplantorna ska spricka fram och ormbunken som redan tittat fram ska få växa till sig. Ni andra som bor i stan, hur ser era balkonger ut? :)
 

Åland i sommar!

 
Åh vad kul det ska bli! Vi var ju inte alls till Åland förra sommaren, så nu är det verkligen dags tyckte vi (jag). Ikväll bokade vi och vi (jag, robb och svärmor) åker ner den 22a juli och kommer hem igen den 27e juli. Vi kommer vara där under tiden de har rockoff, så vi kommer nog hålla hus inne i stan en hel del har jag på känn. Längtar ihjäl mig redan!

Första maj- helgen


Tänk att det redan är maj! känner att det är dags för en liten uppdatering om helgen. Som ju alla vet har det varit valborg och vappen och allt och för min del har helgen sett ut som följande: På lördag jobbade jag från 7-13 och efter det for jag och robb in till stan en liten stund för att sedan åka hem igen och bara slöa. och äta jordgubbar såklart! På söndag jobbade jag också från 7-13 och efter det for jag och robb för att trängas med alla andra på marknaden på torget och för att äta glass och se bilparaden. de häftigaste bilarna var enligt mig chevrolet- lavabilarna som jag själv skulle vilja ha och såklart bubblorna! inte för att de är amerikanare.. men det kom ändå en rad av dom med. Helgen avslutades med en 15 kilometers cykeltur i det fantastiska vädret som helgen erbjudit 


 

Jordgubbar är ett måste när det blir till majmånad!

 


Ballonger i mängder och massor!




Godisremmar 




Mjukglassen!




Den rosa bubblan. en sån ska jag ha då jag blir stor!




Svanar på första maj firande längs strandpromenaden




He e vårin no!




Blåsipporna i lunden. ännu lika vackra! nu inväntar jag vitsipporna!