Projekt vindsvåning 2019 del 1

 
Nu har vi kommit oss så långt på vårt projekt som vi påbörjade i början av sommaren att det går att börja "avslöja" vad vi haft på gång. Dethär blir alltså första delen av "projekt vindsvåning 2019" !  För det är vad vi har haft och fortfarande har på gång här hemma hos oss och ännu kommer det ta sin tid innan allt är klart. Var vi står i projektet i dagsläget kommer i nästa inlägg. låt oss nu gå tillbaka till början av sommaren. Vi ansökte om bygglov och påbörjade bygget. Jag måste också få nämna innan vi börjar på att projektet är något som vi gör helt själva och har ingen byggfirma eller något som hjälp. Projeket hade säkert varit klart redan om vi hade det, men det blir åtminstone mest ekonomiskt för oss att vi gör allt själva. R är ju elingenjör, så där sparar vi också några tusenlappar. 
 
 
Såhär såg det ut på vinden efter att vi kört bort alla pafflådor och sånt som blivit förvarat på kallvinden. intressant att se denhär bilden då vi vet  h u r  stökigt det verkligen sett ut där uppe efteråt. för efter att denna bilden togs var nästa steg nämligen att börja riva. hur konstigt det nu än låter i vissa öron så skulle både delar av tak och golv rivas samt de plastade sidoväggarna skulle bort. Bilder från vissa delar av byggets olika skeden finns ej, men jag tänkte försöka minnas allt och få ner det i textformat istället.
 
 
Brädorna ni ser att går kors och tvärs i mitten av taket (med kablar fast på) var något av det första vi rev ner. innan vi rev golvet (för att nå till taket) skulle vindskyddsskivor upp i taket. efter det rev vi både bort de plastade sidoväggarna samtidigt som vi isolerade taket.
 
 
Att isolera taket med glasull var ett av de svåraste stegen i början eftersom ullen behövde bindas upp med snören för att inte trilla ner tillbaka. när det var gjort var nästa steg att "sänka ner" golvet till rätt höjd. eftersom det har varit en kallvind har det varit mer isolering i golvet och därför högre golv. 
 
 
Här kan ni se en en del av det isolerade taket, en riven sidovägg och en påbörjad ny vägg med brädor för vindskyddsskivor. Ni kan också se ett påbörjat rivet golv. Att riva golv var inte heller lätt, speciellt inte de delar av takstolen som skulle bortrivas som var fäst med spikplåtar. där fick min pappas kofot rycka in och med lite våld fick vi loss plåtarna. den uppmärksamme kan också skymta en del ventilationsrör som konstigt nog var placerade så konstigt att vi har fått göra lite omändringar för att kunna sänka golvet (plus en del andra ställen). det enda ventilationsröret vi inte kan göra något åt är det stora som går från golv till tak - det hamnar vi att bygga in!
 
 
In progress
 
 
I början av Juli var vindskyddsskivor på väggarna påbörjade och även isolering. 
 
 
Här är en färdigisolerad vindsvåning. Här har vi också skruvat fast trämaterial på golvet som spånskivorna i sin tur skruvas fast i. Nästa steg i byggprocessen var att plasta in allt. åh huuadå vilket jobb det var. Vi tog hjälp av Robbs pappa och började med att stifta fast plast i taket, efter det på väggarna och där trappan kommer. efter allt inplastande var det dags att tejpa alla skarv, hål osv. Bilden ovan är fotad åt det håll där förråd och tv rum kommer att vara. Bilden nedan är fotad åt det håll där vi kommer ha vårt pyssel/arbetsrum.
 
 
Följande steg i projektet, efter tejpandet, var att glisbräda taket, montera tre luckor (för brandsäkerhets skull gissar jag?) och fästa trämaterial som gipsskivorna kommer skruvas fast på. efter detta tog jag tag i och slängde ut allt trämaterial som inte längre behövdes för att få golvet fritt innan det var dags för spånskivor. Innan spånskivorna har Robb dragit el-rör/kablar osv. 
 
 
Dehär tre sista bilderna är fotade i slutet av September. Här kan ni se att vi har glisbrädat taket (som takpanelen ska fast på) och hur det ser ut när hela vinden är inplastad. När bilderna togs hade vi också börjat lägga spånskivor. Vi tänkte först att vi kanske skulle lägga skrivorna längs med, men för att göra det enklare för oss la vi dem tvärs över. Robb sågade till rätta längder, jag limmade under och i skarven och så hjälptes vi åt att skruva fast dem i golvet. Bilden fotad mot det håll där förrådet och en del av tv-rummet kommer att vara.
 
 
Bilden ovan och under fotad mot arbetsrum/pysselrum
 
 
Innan jag avslutar första delen av projekt vindsvåning, tänkte jag bara visa bilden ovan. Här ser man ganska tydligt var trappan kommer att komma. Ni som följer mig på instagram (stories) har säkert sett att vi har tagit hål för trappan nu också. I nästa uppdatering tänkte jag visa en liten plan på hur det kommer se ut där uppe. Har ni frågor får ni gärna ställa dom i en kommentar ♥

Kommentarer

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din E-postadress: (publiceras ej)


Din Bloggadress:


Din Kommentar: