Villaavslutning ♥

Ingen har väl missat att vi här i österbotten firat villaavslutning denna helg. villaavslutning (eller vad ni nu vill kalla det, men villaavslutning is the one and only word for it) är en mycket mysig och bra tradition som jag tycker ska spenderas på villan, sommarstugan, med nära och kära. har man ingen villa, tager man vad man haver. Jag har iallafall varit vid vår villa med min familj och ätit gott, badat badtunna, skjutit raketer och njutit av villalivet :) här är vår villa:




Såhär mysigt hade vi det vid villan på kvällen. Det rykte från badtunnans korsten, vi hade fin solnedgång, vi hade tänt sånadär mysiga lyktgrejer man alltid har på villaavslutning.. eftersom jag inte vågar stava till namnet får de heta lyktgrejer här.. hehe. Hursomhelst, mysigt hade vi det!



Som sagt.. mysigt!



Norrsken och stjärnklar himmel bjöds det också på under kvällen! pappas norrskens- och stjärnbilder får ni se imorgon :)



Ålandsresan, dag 3 ♥

Nu fortsätter vi berättelsen från Ålandsresan, dag tre, lördagen! denna dag hade vi inte några fasta planer. det var ganska mulet och lite regnlikt ute, så vi hoppade i bilen och for på lite shopping till maxinge! där lunchade vi också med robbs ena kusin :) efteråt for jag och robb ut och körde runt lite före vi for hemåt igen. vi var bland annat ut till ett ställe där det finns söta små röda båthus och matttvättar-ställe. häftigt!




Vi var också upp på en utkiksplats, fågelberget, som också är ett litet bostadområde. där har de bra utsikt!


 

På kvällen hade vi tänkt oss och spela äventyrsgolf, men eftersom det blev mer regnigt och väldigt kallt fick det lämna just då. förståss lugnade regnet ner sig, så vi for istället ut på en liten cykeltur




Hösten har hittat till Åland också. speciellt rönnarna hade fina höstfärger! 




Vi var också till lilla holmen, igen, bara för att det är ett sånt mysigt ställe :)




På lilla holmen har de kaniner, fåglar i alla möjliga former.. och påfåglar förstås :)




Här under vill jag tacka roskisen som var stativ när vi tog de två första bilderna. utan den hade det inte blivit till något! här började det nu bli kyligt, så vi cyklade hemåt igen genom alla lindar (eller vilka träd det är?) vackert är det iallafall :) när vi kom hem såg vi på film resten av kvällen ♥


 

Lite fint jag köpte med mig hem ♥

Jag har letat som en galning efter en större och en mindre ljuslykta en lång tid och nu när vi var på Åland och for till sparhallen för att handla lite mat stod de bara där och väntade på mig, ljuslyktorna med STJÄRNOR på ♥ för ett riktigt passligt pris också dessutom. nu står de i sovrummet och lyser upp höstmörkret. vad fånigt detdär lät, men jag är mer än nöjd över dessa fina lyktor !! robb godkände dom också, å va e no bäter än he? :) 



Om veckan som är påväg mot sitt slut.

Första skolveckan har gått snabbt. vi började ju först i tisdags, men ändå. onsdag hade vi full dag, och nog var man trött sen när man kom hem! idag hade vi föreläsning från 12:30-15:45 och sedan for jag hem och gjorde mat till mig och robb. lax- och färsk pasta gratäng med pannacotta- kaka med hallongelé på till efterrätt. Ikväll har vi också varit ut på en promenad. uppfriskande! Nu tänkte vi se en film. imorgon är vi lediga båda två, så mot eftermiddagen åker vi norrut över helgen. Det är ju faktiskt villaavslutning, och vi ska såklart vara vid villan med min familj! :)

Det är något på gång här hos oss hela tiden just nu. idag tex. målade jag en list på balkongen som jag glömt när jag målade alla andra. lite nya inredningsprylar har vi på plats, och jag är ännu på jakt efter två lastpallar, två äppellådor och lite gamla fönster.
Vad tror ni jag ska göra med allt detta? hehe. fast vi nu är inne på vårt fjärde år i vår älskade lägenhet är det som om man alltid hittar på något nytt i inredningsväg.. men det är bara roligt :) när jag fått tag på allt jag är på jakt efter och fått det på plats lovar jag att visa er. Åh, inredning är så roligt!

Ålandsresan, dag 2 ♥

Vilken känsla att vakna upp en fredagmorgon och veta att man är på Åland. Vi gjorde frukost åt oss och ställde oss i lugn och ro. Sedan ställde vi oss frågan, Vad har vi inte sett på Åland, vilken typisk "sevärdhet" har vi kvar att upptäcka? Svaret hade säkert kunnat vara fler än ett, men för stunden visste vi att Bromarsunds ruiner var något vi inte hade sett än. Och för mig som tycker ruiner är häftiga, var det nästan ett måste att åka dit..




Och minsann var det väldigt fint vid bromarsunds fästingruiner. Precis som jag fantiserat. Ruinerna var på ett ganska stort område, men vi valde att hålla oss till de största "byggnaderna" för de andra var endast husgrunder av sten. Landskapet runtom var väldigt fint också, hehe halååå, vad annars? det är ju faktiskt Åland :))




Får hade dom också bland ruinerna :) bää!




Ja titta, här är vi! På kanoner, på stenar och uppefter stora stenväggar och poserar. Bilden där jag sitter på en sten och där robb står bredvid en kanon är vid en utkiksplats nära ruinerna!
 

Här under har jag plockat ihop några bilder från hur det såg ut från utkiksstället. Själva utsikten är faktiskt också från en "ruinliknande byggnad". Man såg verkligen långt härifrån, och oj så fint det var :) 





Efter att vi varit vid ruinerna for vi körande vidare till en hemn där man kunde åka över till Vårdö med Vajerfärja. det var första gången jag åkte med en sån, och nog var det väl lite spännande :) Sedan åkte vi tillbaks hemåt igen, med en matpaus vid Smakbyn. Vilken superrestaurang! absolut värt ett besök om ni frågar "kocken själv" hehe :) mätta och belåtna, okej kanske lite föör mätta, åkte vi hem för att vila en stund. Såhär fint är det på Ålands landsbygd denhär tiden på året




Efter en timmes vila blev det en kort visit till lilla holmen, och resten av kvällen myste vi i soffan framför tv och tända ljus ♥

Ålandsresan, dag 1 ♥

Var ska jag börja. Att åka iväg på en liten resa är alltid såå roligt. Förra torsdagen startade vi klockan 12 från Vasa och brummade iväg mot Åbo. Vi stannade förstås också i Raisio vid IKEA för att få tiden att gå, och dessutom var ikeabesöket planerat att vara på ditvägen. lite smått och gott hittade vi, och så avslutade vi med köttbullar och pommes i ikeas restaurang! bland annat en kruka, handdukar, ett par sängkläder och sånt fick följa med.


Efter ikeabesöket hade vi ännu gott om tid före vi skulle checka in vid vikingline terminalen, så vi körde en sväng genom centrum av Åbo och stannade vid en liten park där det fanns söta små hus med mini trafikskyltar och trafikljus. bredvid de små husen fanns också en damm, eller något sådant, där de hade olika fåglar. bland annat gröna och gula fasaner.. som såg ut som papegojor! också svanar, gäss, andfåglar och påfåglar :)





Sedan var det dags att åka till vikingline car-check in och köra på båten. Viking Grace, den coolaste båten av dom alla, var den vi åkte med. Vi gick runt i tax freen, lyssnade på musik- underhållning, åt mumsiga smörgåsar, myste och hade det bra, for av på Långnäs, Åland mitt i natten och körde till Mariehamn och Robbs kusins lägenhet för att sova :) 



Fredagen på Åland, kommer imorgon!

Att pricka av på "sommarlovsplanlistan"

Före sommarlovet gjorde jag upp en liten lista på saker jag skulle göra under sommaren, och jodå, nästan alla punkter har jag lyckats uppfylla! jag har jobbat på ålderdomshem, vilket har varit väldigt lärorikt, spännande och roligt :) jag har varit en hel del på villan när jag varit ledig och ätit gott och grillat. också badat balja har jag gjort. fotograferat har jag gjort, men inte så mycket som jag kanske hade tänkt till en början. ätit glass i lagomstora lass. cyklat har jag inte ens hunnit med, vilken latmask! jag har ätit massor med bär, inte bara jordgubbar och smultron :) Jag var till Kuusamo med fyra grabbar en helg i augusti och är nyligen hemkommen från Ålandsresan med robb :) Varit med familjen, och åkt på båtutflykter. Lyssnat till regnet som piskat plåttaket, har man minsann fått göra när det öste ner som mest. Åskan har inte heller varit så blyg av sig. mysigt! Jävligt onödigt mycket getingar har det varit, så jag har nog sprungit för livet flera gånger. usch! Varit på stranden och solat och badat har jag också minsann hunnit med flera gånger. vilken värme vi haft denna sommar ♥

 
 
 Och mycket mycket mer. Det har varit en riktigt bra sommar, men det blev kallt lite för snabbt tycker jag. jag var inte klar med 25 + graderna ännu :) Men, hösten är väl nog välkommen. Det är ju så mysigt med filtar, tekoppar, soffmys, ljuslyktor och levande ljus en regnig, kall och blåsig höstkväll ♥

Hemma från Åland!

Inatt, halv 1, kom vi hem från Åland, där vi hållit hus sen torsdagen. vi har haft det suuuperbra, men det har man alltid där. Inlägg med bilder dag för dag kommer senare, kanske redan ikväll. också lite shopping-inlägg tänkte jag lägga upp! :) Idag hade vi första skoldagen, som var 15 minuter lång. givande dag och välspänta bränslepengar ? hehe! efter dessa 15 minuter for jag till arnolds med några klasskompisar och åt en bagel och en munk, som var ett hjärta, med kinuskismak. Här hos oss blir det nu matdags, och sedan ska vi handla lite nödvändigheter till kylskåpet :) vi hörs!

Tävling hos Tidstjuven ♥

Tidstjuven har nu en supertävling på sin blogg där man kan vinna en personlig almanacka! Jag håller tummarna för mig själv, hehe :) Nu ska alla delta om denna kalender. Ni hittar tävlingen HÄR.

Det senaste på instagram!

Det var ett tag sen jag hade ett såntdär "det senaste på instagram"- inlägg, så nu har jag picklat ihop ett litet collage till er som inte följer mig på instgram. ibland är jag riktigt beroende av instagram, och kan ladda upp 5 bilder om dagen och ibland orkar jag inte alls ladda upp en bild på flera månader. haha. Om ni vill kika in på min instagram kan ni klicka på "Här finns jag" uppe i menyn! där finns en lista på alla ställen jag håller hus. hehe :) och glöm för i hela världen inte att titta in på min instagram nu när jag åker till åland :) 

MIN INSTAGRAM: @LINDANATHALIES


1. Idag har jag gjort cupcakes. 2. Idag har jag bakat muffins.. som blev till cupcakes.. hehe! 3. Idag har jag plockar bär.
4. I måndags åt jag vid korvgörans. 5. I lördags kröp robb under trälavan. 6. Såhär gosig är piff varje morgon ♥


ÅLAND !

Förra veckan bokade vi, imorgon åker vi iväg till åland och är där till måndag! det kommer bli så roligt. jag har längtat hela sommaren, och äntligen blir det av! ha det fint och så hörs vi när vi hörs. hejdååååå :) psst.. här under är lite bilder från ålandsresan förra sommaren ♥ 


 

Kuusamo- lördagen och söndagen!

Nu tänkte jag faktiskt ta och berätta om både lördagen och söndagen i kuusamo i detta inlägg. så, på lördagen sov vi vääldigt länge, (vi gick ju pieni karhunkierros mitt i natten minns ni?) så vi grillade och hoppade i bilen först på eftermiddagen. vi sökte med ljus och lykta efter något bra fiskeställe, men hittade inte riktigt något. vi var några hundra meter från ryska gränsen där ett tag också. vägarna där vi körde var dåliga grusvägar med massor av gropar och hoppor, vilket slutade med illamående för min del. jag avslutade dagen klockan 10 och gick till sängs medan grabbarna tittade på film och drack öl i stugan :) hade jag inte mått så illa hade jag troligtvis varit uppe med de andra.




Söndag. hemfärdsdagen. vi packade ihop och packade bilen proppfull igen och städade stugan. hoppade i bilen och for iväg till en parkering och lämnade bilen var oulanka canyon- day trip börjar. efter fredagsnatten hade vi egentligen beslutat att vi inte skulle gå mer under resan, men på någon lustig höger eller vänster gick vi dessa 6 kilometer som oulanka canyon- day trip var! fint var det, men lite för varmt för att vandra! 





Svårt att få en rättvis bild på hur mäktigt det var att stå och titta ner över detta landskap! men jag lovar er, det var mäktigt! knappast lika mäktigt som grand canyon, men ändå :) kunde inte bestämma mig om bilden skulle vara i färg eller svartvit, så det fick bli båda! gillar nog den svartvita mera tror jag :)


 
Efter detta började vi söka oss hemåt. några pauser, bland annat i kalajoki, behövdes också. jag var hemma i monäs halv 1 och var mycket nöjd över att ha kvällsskifte dagen efter! nöjd över resan var iallafall jag, med lite sjuka vader från allt vandrande, men glad i kroppen! :) Nu är kuusamo-reseberättelsen över, men såhär enkelt slipper ni mig inte, för nu ska jag ut och resa igen före skolan börjar. vart tror ni att jag är påväg? ;)

Kuusamo- fredagen!

Varning för bildbomb :)

Nu fortsätter berättelsen om kuusamoresan. nästa dag, fredagen den 1 augusti. efter att vi ätit frukost hoppade vi alla i bilen och for till ruka på utflykt. vi var bland annat upp till rukabacken, grabbarna skaffade två dagars fiskekort åt sig. vi hade riktigt bra väder. såhär fint är det upp från rukabacken:






Här under ser ni mitt resesällskap :) han med den vita tröjan är en liten filur ;) ja, de andra tyckte nog att det var lika fint där uppe som jag. poserade snällt, gjorde de också! efter detta gick vi ner från backen (20 meter, hehe) och körde till stugan för att grilla före vi for ut på nya äventyr :)




Efter kvällsmaten hoppade vi i bilen igen, denna gång med en hel del fiskeutrustning (och min kamerautrustning såklart) och så for vi till parkeringsplatsen och lämnade bilen för att sedan traska iväg på pieni karhunkierros 12 km! när man börjar gå hinner man inte långt så kan man stanna för att fota vid juuma och kvärnen. en mycket fin plats! när man traskar där i naturen kan man också träffa på ett par renar om man har tur :) det gjorde vi också. efter 3-4 kilometer kommer man fram till jyrävä, där vattnet störtar 9 meter rakt ner. ett magiskt brus hör man redan 1 kilometer från självaste fallet. mäktigt med vattenfall! och att fota sånt med långa slutartid är så kul, men ganska svårt. 



Jag stannade en stund vid jyrävä för att fota mera medans grabbarna traskade några hundra meter bort för att dra fram sina flugfiskespön och prova på fiskelyckan. 




Man får ju inte glömma att nämna alla de härliga trappor som finns längs hela pieni karhunkierros ♥ åh, även om jag hade bra skor på mig, svällde mina fötter upp och hälarna fick små skavsår av att gå upp och ner i alla branta trappor! 




Vi gick vidare till en annan "strand" för att prova fiskelyckan där. tyvärr fick ingen av grabbarna något vi kunde ta hem och tillreda. mitt i natten, ungefär en halv ett tiden, fortsatte vi resten av halvan av pieni karhun kierros. vi hade gått 6 kilometer och hade 6 kilometer kvar. så, vi gick och gick och gick. det hade gått hur bra som helst bara inte vattnet var på väg att ta slut. vi var hemma vid stugan igen runt 3- halv 4. men en sak var säker, det var skönt att vandra mitt i natten när inte solen gassade.

 
 
Del 3, lördagen, kommer på måndag! KOMMENTERA GÄRNA :) ♥ 

Kuusamo- torsdagen!

Det var en gång tidigare i sommar när jag och robb umgicks med några vänner på netti som vi kom in på idén att åka till kuusamo och fiska. det gjorde vi också. den 31.7 hade vi min bil fullproppad (synd att jag inte tog någon bild på det, men jag lovar, bakluckan var verkligen fullproppad!) och for iväg norrut. jag, robb och tre andra grabbar! runt 12 var vi på plats i Kitka vid stugan där vi under denna helg skulle bo :) här är en bild av utsikten vid stugan. mysigt!




Utsikten dagtid. nej, det var inte mera gräs på dagen :) hehe

 
 
Stugan där vi var var riktigt vid sjön vid ett lugnt område. stugan hade ett sovrum, ett wc, en bastu + dusch, en hall, ett kök, vardagsrum med "bäddsoffor". alldeles lagom :) åtminstone jag och robb sov väldigt bra där eftersom vi annars både här i monäs och i kovjoki har sovit i 25 graders värme hela sommaren, nu var temperaturen under 20! skönt. 

 
Nästa dag började äventyret ...

En bild från resan!

Ett litet smakprov från kuusamoresan! bl.a detta vackra ting får man se när man traskar pieni karhunkierros. 

 

Smått och gott ..

Sista jobbveckan är inledd och jag började den med en ledig dag. vad är nu bättre än det? jag kommer jobba tisdag, onsdag, fredag och söndag denna vecka och sedan är kontraktet över och på en vecka ska jag försöka göra allt jag borde göra här hemma före vi åker tillbaks till vasa. vi funderar ännu på att åka till åland före skolstarten, men ännu har vi inte bokat.. vi får se! idag sov jag läänge, och efter lunch for jag och lillasyster till jeppo och plockade bär hela eftermiddagen. frysboxarna här hemma börjar bli fulla, men ännu ryms lite till.. hehe. att ha bär man kan äta sedan i vinter är verkligen en lyx :)
 
Helgen då. jag har jobbat hela helgen faktiskt. när jag inte har jobbat har jag varit med robb här i monäs :) vi har mest gjort ingenting, men igårkväll for jag, robb och mina småsyskon till rävskatan och tog ett kvällsdopp :) nu håller jag på med kuusamo-bilderna, sista finputsningen, så kanske jag hinner lägga upp någon bild här ännu ikväll :)

Om lite alltmöjligt!

Jo. jag är hemma från kuusamo igen, jag har bara inte haft tid att sätta mig ner vid datorn och uppdatera bloggen. vi kom hem i söndags runt 12 på natten. det har varit en riktigt bra resa, men mer om den berättar jag vid ett senare tillfälle när alla bilder är redigerade, så att kuusamoinlägget också får bilder i sig :) någon gång under helgen borde jag hinna! 
 
Veckan som gått då. jag har jobbat, plockat 10 liter hallon och min lillasyster 10 liter, vilket sammanlagt blir 20 liter om jag inte är helt ute och yrar. blåbär ca 5 liter blev det också. mycket finns kvar att plocka! idag när jag kom hem från jobbet for jag iväg till rävskatan för att simma och sola, jag hann doppa mig och ligga ner en 25 minuter före himlen blev svart och solen for i moln och åskan kom. då var det bara att söka sig hemåt igen och dra ur stöpslarna. ikväll har vi städat huset. 
 
Hur har piff och puff det i monäs över sommaren då? jo det kan jag berätta. puff gillar mest att hålla sig runt huset och att klättra i träd, ligga och sova inne på bänken och rulla sig i kattmynta :) Piff är min lilla jägarinna. hon fångar fåglar och möss, vilket hon gärna får göra, men hon skulle inte behöva vara borta så länge. tidigare i sommar var hon borta lite mer än ett dygn, men nu har hon snart varit borta i 4 dagar :( jag har gått och sökt, lockat.. men än har hon inte synts till.. tankarna börjar ju såklart gå, har något hänt våran piff? jag hoppas av hela mitt hjärta att hon kommer in ikväll, för dethär är väldigt jobbigt! ständig oro över min lilla bebis. ska ännu ut och locka ikväll, och imorgon blir det en cykeltur om hon inte syns till än. usch! ja, jag tog det tråkigaste till sist ikväll, det blev så nu. godnatt!