Efter några dagars tytnad


Det har varit tyst här ett par dagar, mest pågrund av tidsbrist.
 
Ikväll känner jag dock för att skriva av mig lite. jag har under några dagar eller egentligen sedan skolan började känt mig stressad. med ett tryck i bröstet. alltså riktigt stressad, så pass att jag nästan slitit mitt hår. gråtit en skvätt mellan varven och känt mig riktit omotiverad. nånee , MEN ikväll var första kvällen som jag hann ut, även kallat prioritering, på en cykelrunda med mig själv (eftersom robb befinner sig på jobbresa IGEN, i åbo denna gång. imorgonkväll kommer han hem) och efteråt har jag kännt mig riktit avslappnad faktist. det fick jag faktist unna mig själv eftersom jag suttit med skolarbete nästan hela dagen. jag har börjat se ett litet ljus där långt borta i den mörka tunneln för idag har jag med mina två lärdomsprovskompisar kommit en längre bit på vägen. vi har bestämt tema, lånat böcker och funderat på innehåll. nu känner vi att vi hittat rätt! Nu är det också en hel del deadlines som ligger där och knager i bakhuvudet, trots att det är en månad tills känner åtminstone jag alltid att jag skulle vilja ha över alla uppgifter bums! det gäller väl bara att ta en sak i taget antar jag... 


 
 
Imorgon går vi in i Oktober och hösten har nog minsann börjat märkas av. lite höststorm nu som då, lite regn och en aning kyligt. trädens löv har fått fina färger här i stan, filten åker på om kvällarna framför tvn och man får börja använda stickade tröjor igen ♥ Nu är det läggdags för mig och katterna. imorgon är det skola och då jag kommer hem tänker jag bara ta det lungt! Godnatt
 

GEIRANGER DAG ETT

 
Efter trollstigen styrde vi kosan vidare mot Geiranger. en bit före la vi upp tältet vid en camping, åt middag och tog en 12 minuters (!!!) varm dusch före läggdags. Om ni inte visste, så använder man tydligen paletter för att få duscha i varmt vatten vid campingar. vid denna camping var varje palett värd 6 minuter varmt vatten. sen också att hela tiden behöva kolla hur många minuter man har kvar att duscha före det tar stopp var ju bara för roligt! fniss.. Vi har nu kommit så långt som till resedag fyra och torsdag. vi startade som vanligt vår morgon med att värma vatten i stormköket, drack kaffe eller lämmin kuppi, åt rostat bröd med nutella, frukt och även nudlar eller varm soppa om vi kände för det. Efteråt hoppade vi i bilen och körde mot Geiranger!
 
 Här var vägarna lika roliga som vid trollstigen (se bild nr 6 här ovan) och så var det såklart jätte vackert också. mäktigt, otroligt osv. Vid Geiranger spenderade vi hela torsdagen. det var en aning mulet, men solen kikade också fram mellan varven. det var att passa på så länge vädret höll i sig. Robb visste att det fanns en turistfärja som åker Geirangerfjorden (eftersom man inte slipper att köra med bil) och enligt shemat skulle den åka nästa dag, vilket vi tyckte lät bra.


Vattenfall, höga berg, vackra vyer och små hus högt uppe bland bergen.


En gård med får :)


En kvällspromenad vid campingområdet. 

Lödagsfilmen!

 
Ikväll vill jag slänga in ett Filmtips till er som ska filmmysa ikväll. Filmen heter SPY och rekommenderas till dig som vill se en rolig film med lite action inblandat. såg den härom kvällen och kan varmt rekommendera den.
 
 

TROLLSTIGEN


Så började vi så småningom äntligen närma oss trollstigen. längs vägen fanns varningsskyltar med troll på och bergen runtom en var så stora att man var tvungen att trycka kinden och näsan uppefter rutan för att kunna se dit högst upp. ni kan ju fantisera om hur det såg ut då, fniss! hoppas ingen såg oss. längs vägen forsade också vatten från vattenfallen. jag som älskar att experimentera med att fota vatten, ville såklart stanna vid flertal ställen för att fota!

Färden uppför trollstigen var igång. när vi körde där nere och tittade vart vägen gick tänkte jag nog ett flertal gånger att "är det verkligen upp dit som vi ska". ser ni där högst upp på berget, ungefär i mitten av bilden här ovan, en svart liten utåtstickande platågrej? jepp, dit var vi påväg! det var såå spännande att åka upp längs den slingrande vägen. på sista bilden i collaget här under ser ni dendär utåtstickande platån som syntes lite på bilden ovan. utkiksplatsen över trollstigen!


Det var verkligen superhäftigt att stå där ute på platån och titta på utsikten. att titta ner på vägen var vi just kört upp. hittar inte orden just nu att beskriva hur häftigt trollstigen var! undrar om det skulle vara kul att cykla upp- och nedför trollstigen? : ] 
Trollstigen var verkligen magiskt! vi kommer absolut åka dit igen någon gång för att uppleva det igen. 

PÅVÄG TILL TROLLSTIGEN


På måndagskvällen började vår lilla resa till Norge. vi körde på båten i Vasa och for över till Umeå, där vi sedan slog oss till ro vid en rastplats någonstans utanför umeå och fortsatte sedan körandet på tisdagmorgon. vi siktade in oss på Trondheim. i Trondheim var det vackert, men det började bli mörkt, så vi slog upp tältet på en rastplats. jag hade migrän och det kändes som att vi skulle blåsa iväg tillsammans med tältet. såhär fint var det längs kusten från Trondheim: 
Onsdagens mål var att först ta sig till trollstigen, sedan vidare till campingen en bit från Geiranger. under färden stannade vi lagom ofta för att fota det fina landskapet! jag blev så förtjust i alla fina bondgårdar i Norge. mycket finare än här i landet iallafall. kor, getter, får och hästar såg man nästan överallt. både i bergssluttningar och mitt på vägen. 
I Åndalsnes stannade vi för att röra på oss lite efter allt körande. det blev en kort men välbehövd promenad uppför berget. det hade varit kul att gå hela vägen upp till toppen, men tyvärr fanns det varken tid eller ork för en sådan bergsstigning just då. några bildexemplar här under:

Efteråt fortsatte vi vår färd mot trollstigen. tre stycken färjor på ca 12-20 euro var var vi tvungna att ta under vägen till geiranger. kan berätta att det var nog verkligen värt det också. ett inlägg med bilder från trollstigen kommer om en stund....


 
 

Filmtipset inför helgen!

 

Hemma igen efter en vecka i Norge!

 
Har vi lämnat i Norge? Nej tyvärr. vi är hemma igen efter en supervecka i Norge. vi kom hem i söndags, men jag hade nog kunnat stanna ännu en vecka eller fem tror jag. vi har sett så mycket fint och vi hade gärna sett ännu mer, men tiden räckte inte till tyvärr. hade gärna lagt till en dag eller två var vi bara hade tagit oss fram till fots på någon längre tur i bergen. såfort jag gått igenom alla 1000+ foton från resan lägger jag upp några här också och berättar lite kort om resan. tills dess får det duga med några instagrambilder

Packning pågår!


Packning pågår och kamerabatterierna är på laddning. märkte just att jag kommer ha med mig fyra kameror på Norgeresan. D700 till mig själv, D90 som robb använder, minoltan och polaroidkameran. ny telefon har jag ju också och den har rätt så bra kamera. så det känns som en väldigt liten risk att vi ska misslyckas med dendär fotograferingsbiten. att packa kläder är hör dock till den svårare biten. hur man än gör känns det alltid som att man glömt något. imorgonkväll åker vi och det ska bli så skönt att få se något annat! men före vi ska åka så ska jag till skolan på förmiddagen imorgon och robb till jobbet. påtalom jobb så jobbade jag idag! 


Fotograf: Robb / Fotat med Nikon D90 och Sigma 10-20 mm (vidvinkel)
Tre av många fina bilder som robb fotade på den fritid han hade då han var på jobbresa till norra norge!
 
 
 
Veckan som varit har bland annat innehållit kläddonation, skola, solarsound med tungevaag&raaban som huvud dj:s i rewellcenter i fredags (jag och robb var där på tumis, drack en eller flera alkoholhaltiga drycker, dansade och hoppade hela halva natten till discomusic, och det var riktigt roligt!). igår var vi via monäs med piff och puff, sedan till kovjoki, edsevö och nykaabi och sedan till vasa igen. så, det är vad jag har pysslat med de senaste dagarna. nu blir det ju ingen uppdatering på bloggen under hela veckan.. med det är ni ju vana med! hehe

Filmtipset inför helgen!

 
Här är ett filmtips till egentligen alla, men främst alla som gillar musikaler och äldre filmer. Häromdagen såg jag första gången på Sound of music och den var helt bra faktiskt. dessutom var sångerna i filmen bekanta för mig fastän jag inte hört på dem. tydligen minns jag dom någonstans ifrån... bland annat Sixteen going on seventeen och edelweiss. Här har ni en trailer till filmen! 
 

Har helt glömt bort att berätta!


Det slog mig plötsligt att jag inte berättat, inte ens nämnt, om vad jag och robb ska göra nästa vecka. jag har ju som sagt inte alls varit någonstans denna sommar (vilket vi annars alltid brukar vara) så nu inkommande vecka kommer vi åka på en liten semester tillsammans. båtbiljetterna är bokade och nu är det bara att packa. det är inte så långt bort vart vi ska egentligen och inget solande och badande.. 

 
Såklart är det till Norge vi ska! på måndagkväll tar vi båten över till Umeå, övernattar där och kör sedan vidare mot Norge och Trondheim. Därifrån kör vi vidare söderut mot Geirangerfjorden och trollstigen. där kommer vi spendera några dagar, njuta av det norska landskapet, fotografera, fiska, vandra, laga mat i stormkök, sova i tält och sånt. visst låter det härligt? det tycker iallafall jag! så att... ni kan ju förbereda er på ett hejdundrande bildinlägg sedan då vi kommer hem, för nu äntligen får man fota lite annat landskap än det "gamla vanliga".

Måndagslistan!

1. Var är din mobiltelefon? På soffan
 
2. Var är din andra hälft? I Norge och kommer hem till mig på torsdag!
 
3. Ditt hår?
Uppsatt i hästsvans just nu. är överlag nöjd med mitt hår just nu men har tänkt färga det snart.. kanske
 
4. Ditt humör? Lite trött, glad och lugn
 
5. Din dagsplan?
Vi tar morgondagen: skola, framkalla film, donera kläder till insamling för flyktingarna och se på idol!
 
6. Det bästa du vet? Familj och nära och kära, djur, havet, fin natur osv osv
 
7. Din dröm i natt? Minns inte
 
8. Ditt livsmål?
Att jobba med något jag trivs med, att bli mamma, att jobba med fotografering på sidan om ett annat jobb i möjligtvis eget företag.
 
9. Rummet du är i?
Vårt vardagsrum. vitt och svart beskriver rummet en hel del. på tv:n är idol och vid skrivbordet är fotoprintern i full gång.
 
10. Din hobby? Fotografering till 99,9 %. också inredning, matlagning och bakning osv..
 
11. Din skräck?
Att vi inte ska kunna få barn sen när det väl blir dags, att någon av mina nära och kära ska gå bort eller att något av våra husdjur ska dö
 
12. Var vill du vara om sex år? Åtminstone ett barn, hus, ett jobb jag trivs med, gift med robb..
 
13. Var var du igår kväll? Här i vasa :)
 
14. Vad är du inte? Tålmodig, negativ människa..
 
15. En sak du önskar dig?
Att jag och mina nära och kära ska få ha ett långt, lyckligt och friskt liv. ett barn är högt på önskelistan.
 
16. Var växte du upp? I Monäs :)
 
17. Det senaste du gjorde? Printade ut en bild
 
18. Dina kläder? Myskläder
 
19. Din tv? En samsung-tv 
 
20. Din dator? En asus. någotsånär snabb och ja.. fullföljer sin funktion
 
21. Din bästa ägodel? Katterna och bilen? och robb, om jag kan äga honom :D
 
22. Saknar någon? Sara!
 
23. Din bil? Audi a4 farmare. snyggingen!
 
24. Något du inte har på dig? Obekväma underkläder
 
25. Favoritaffär? Vila, h&m m.m.
 
26. Din sommar?
Har varit bra. som vanligt vill man ju hinna med mer än man gjort men.. jag har jobbat, varit på koncert, powerpark, varit på villan osv.. 
 
27. Älskar någon? Min familj!
 
28. Favoritfärg? Pastellfärger är fint. lila, mintgrönt, grå, vit, vinröd osv
 
29. När skrattade du senast? Idag
 
30. När grät du senast? Igår

Om att göra det lilla man kan för att hjälpa!

 
Ingen kan väl ha missat alla artiklar och bilder om vad som pågår runtom i världen just nu? Ingen har väl heller missat bilden på den döde treåriga pojken som flytit i land i turkiet? Jag tänkte väl det. Om inte förr så nu borde väl åsikterna om att ta in flyktingar till finland ändras. om inte förr så nu har väl alla fått en liten insikt i vilka hemska förhållanden flyktingarna är i. här hemma känner man sig så hjälplös. man skulle vilja göra allt för att alla barn, unga och vuxna människor där ute skulle få trygghet, få hjälp. det är frustrerande att bara sitta och vänta, hoppas och tro. det är så lite man kan göra. dock kan det vara detdär lilla som behövs för de flyktingar som kommer hit till finland. om vi tillsammans gör det lilla vi kan för att hjälpa, kan detdär lilla bli riktigt stort!
 
Så nu hoppas jag att många andra haft samma kvällsprojekt som jag haft denna fredagskväll. jag har samlat ihop massvis med kläder från vinden (en paketbil full) som ändå aldrig kommer komma till använding hemma hos oss. istället ger vi bort kläderna till barn och unga som kommer till finland. att få ge kläderna till de som verkligen behöver dom känns bra i hjärtat. två cyklar kommer vi också ge bort. 

 


Såhär kan vi hjälpa:
 
 
 
♥ Flyktingvännerna vid Capella i Oravais tar emot kläder i alla storlekar, skor, husgeråd, leksaker, cyklar med mera. Sakerna delas ut till behövande vid flyktingförläggningen i Oravais. Snart är det vinter och då behövs det varma kläder och ordentliga skor. Kontaktuppgifter finns här.
 
♥ Röda korset i Vasa tar emot kläder, skor, husgeråd, leksaker, cyklar med mera. Donationerna tas emot nästa vecka i Olympia enligt överenskommelse och i Röda korsets kontor på Handelsesplanaden 26 på torsdag kl 16-18 och fredag kl 9-12. Speciellt vinterkläder behövs. Mer info och kontaktuppgifter finns här.
 
♥ Kyrkans utlandshjälp är på plats i Ungern, Serbien och Grekland för att hjälpa nödställda med bland annat rent vatten, hygienartiklar och filtar. Man kan ge ett bidrag på valfri summa via Kyrkans utlandshjälps hemsida här. Man kan också skicka texten LAHJOITUS till nummer 16499 för att donera 20€. 
 
♥ Via Röda korsets vänkurs kan man bli vänfamilj till någon som kommer till Finland som flykting. Att hjälpa till med integrationen är inte svårare än att hitta på fritidssysselsättningar tillsammans och fungera som ett stöd. I Smedsby börjar en vänkurs på torsdag. Mer info finns här.
 
 
(listan jag delat mig mig av hittar man hos tidstjuven ♥)
 
 

Fjärilar

 

En kvällstur med cykeln


Igår i skolan körde inriktningen jag valt igång (förskolepedagogik och metodik) och det känns riktigt bra. jag är nöjd över mitt val. det kommer vara så mycket spännande i denhär kursen. samtidigt känns det lite mycket. det kommer vara en rolig men även en kämpig höst med en hel del skoluppgifter + slutarbete. men det ska nog gå! Igårkväll var vi ett gäng från klassen som var hos en och det var riktigt trevligt :) runt halv 10 for vi och köa till back to school partyt på plan b som började kl 10. jag tröttnade och feelisen släppte så jag for hem något före 11 och se på tv istället! Idag började en rätt så intressant kurs i skolan, yrkesetik och filosofi. har aldrig haft filosofi förr men tror det kommer bli spännande. vi reflekterade bland annat om livet och döden, vad vi skulle prioritera och vad som är viktigt för oss i livet. sedan funderade vi också om det ena och det andra före vi for hem 11:45. 

Efter skolan vilade jag en stund, suttit och printat ut sheman, tittat på tv och så for jag ut på en 12 kilometers cykeltur också. skönt! minoltan hade jag också med mig. det var en mycket fin kväll liksom alla andra kvällan denhär veckan :) riktigt bra skulle det vara om robb varit med, men han är ju som sagt i norge och jobbar. nu blir det läggdags för mig. godnatt!


 

Första skoldagen!


Nu börjar väl alla så småningom börjat skolan igen och det väntar en höst fylld med skolarbeten, roligheter och allt vad studieliv innebär. Man har fått träffa sina klasskamrater igen efter ett långt sommarlov och berättat om sina sommarupplevelser på sommarjobbet och under ledigheten. Det var då faktist roligt att få se alla klasskamrater igen, jo, för idag började jag mitt tredje skolår på novia här i vasa och jag är taggad, iallafall ganska taggad. tänk det, tredje skolåret. tiden går så snabbt så vi hinner bara blunda och så är det december 2016 och vi står med betyget i handen.. så tur är det väl ändå inte.
 
nu väntar en hösttermin troligtvis full med skolarbeten samt slutarbete som ska börja funderas på inom kort. nu gäller det bara att fundera vilket ämne man sku vila läsa, undersöka och skriva om. orkar inte fundera på det riiktit än heller.. Imorgon väntar en kort skoldag följt av back to school party på plan b, som jag för ovanlighetens skull faktist tänkt delta i! 

Ikväll packar robb sina väskor igen och imorgon far flyget åter till tromsø. före han sticker iväg igen tänkte vi ikväll ta en cykeltur, mysa framför tv:n och äta lite gott samtidigt. annars! dagens fråga till er följer som så: är det höst nu? vad anser ni? det var nämligen så att jag cyklade till skolan idag (first time in three years, wohoo) i bara klänning eftersom det var så härligt väder ute. sommarväder typ och så kommer jag till skolan och när de övriga klasskamraterna anländer har nästan alla långbyxor, huppari eller nästan stickatröja på sig och påstår att det är höst? jag bara NEJ it ere höst enno he e jo 20 grader tär ut idaa!! jag grät nästan en skvätt. för mig är det höst när löven på träden blir alla världens färger, när det vart man än tittar kryllar av tröskor på åkrarna samt när äpplen är färdiga på äppelträden, vilket inte ännu har hänt. 


 
dessa är de höstigaste bilder jag hittills fotat denna sommar.